MTI/mszp.hu | Belföld | Sargentini-jelentés
2018. október 16. 15:25

A Sargentini-jelentés a magyar emberek jogfosztásáról szól

A Sargentini-jelentés a magyar emberek jogfosztásáról szól - mondta Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, frakcióvezetője Budapesten kedden, sajtótájékoztatón.
Az Európai Parlament (EP) kétharmada kiállt az európai értékek mellett, melyeket korábban még a Fidesz is képviselt. Most kiderült, hogy kik védik a demokratikus, jogállami értékeket, és kik próbálják gyengíteni az európai együttműködést - mondta az ellenzéki politikus. 
 
Az EU-ban Orbán Viktor megszervezte azt a szélsőjobboldali, populista pártszövetséget, melynek az EU bomlasztása az érdeke, belföldön pedig a Fidesz a kiváltságosok és a tagadás pártja. A kormánypárt tagadja a jogegyenlőséget, a sajtó és a tudomány szabadságát, a korrupció felszámolását, a munkavállalók, családok, idősek biztonságát, a bíróságok függetlenségét, csakhogy saját kegyeltjeit védelmezhesse - fejtegette Tóth Bertalan.
 
Az MSZP és a Párbeszéd 19 pontos javaslatával helyre lehetne állítani a demokráciát Magyarországon, és elejét lehetne venni az EU alapszerződés 7. cikkelye alapján indított eljárásnak - tette hozzá.
 
Az MSZP EU-párti szövetséget épít elsősorban a Párbeszéddel, továbbá más pártokkal, közéleti és politikai szereplőkkel, valamint támogatja az október 23-ára Hadházy Ákos független, volt LMP-s országgyűlési képviselő által meghirdetett demonstrációt, illetve az aláírásgyűjtést az Európai Ügyészséghez való csatlakozás érdekében - mondta a szocialista politikus.     
 
Hozzátette: kedden szavaz a parlament a Fidesz "ellen-Sargentini-jelentéséről", melynek lényege, hogy a Sargentini-jelentés bevándorláspárti, az EP kétharmada bevándorláspárti és bevándorló kontinenssé szeretné tenni Európát. A Fidesz "ellen-Sargentini-jelentésében" tehát minden benne van, ami a kormánypárt propagandája, de semmi, ami valóságos - jegyezte meg Tóth Bertalan.
 
Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke a sajtótájékoztatón arra mutatott rá, hogy Orbán Viktor nyolcéves miniszterelnöksége után Magyarországot már fel sem vennék az EU-ba, tehát az uniós kritikák jogosak. A magyar polgárok viszont egyszer már eldöntötték, hogy az EU-hoz akarnak tartozni, erről fog szólni a jövő évi EP-választás is. 
 
Fontos, hogy a magyar Európa-párti erők több képviselőt juttassanak az EP-be, mint a Fidesz - jegyezte meg az ellenzéki politikus. 
 
Karácsony Gergely elmondta azt is: a legfrissebb hírek szerint az EU ahhoz köti kifizetéseit, hogy feljelentést tesz-e Magyarország az Elios-ügyben. Orbán Viktor tehát az uniós pénzek kifizetését veszélyezteti, ha nem tesz feljelentést a családját érintő, bűncselekmények hálózatát megvalósító Elios-ügyben - hangoztatta a Párbeszéd társelnöke.
 
A Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő által összeállított jelentés kritikát fogalmaz meg a jogállamiság magyarországi helyzetével, így többek között az alkotmányos és választási rendszer működésével, az igazságszolgáltatás függetlenségével, a korrupcióval, a véleménynyilvánítás és a tudományos élet szabadságával kapcsolatban. A jelentést júniusban az EP illetékes bizottsága, szeptemberben pedig a plenáris ülése is nagy többséggel fogadta el.

Kapcsolódó párttagok