2011. október 13. 08:51

A schengeni halasztás aláássa a közbizalmat

"Az euró övezet válsága után küszöbön áll az EU második válsága - a schengeni övezeté. Két tagország blokkolja a tagállamközi Tanácsban Bulgária és Románia schengeni csatlakozását. Ez veszélyezteti az EU hitelességét és jogbiztonságát is: nem lehet kettős mércével mérni!" - áll Göncz Kinga szocialista EP-képviselő írásos hozzászólásában, amelyet a két tagország schengeni csatlakozásáról tartott szerdai vitához nyújtott be.

"A schengeni csatlakozás bizalmi kérdés is: rábízzuk-e egy országra az EU külső határainak a védelmét akkor, amikor minden értékelés szerint megfelel a lefektetett kritériumoknak? A válasz egyértelmű igen!" - szögezte le a képviselő.

Göncz Kinga szerint Bulgária és Románia csatlakozásának akadályozása mögött ki nem mondott szempontok és érdekek húzódnak, és ez tovább rongálja a közbizalmat. A schengeni bővítés elhalasztása növeli a csalódottságot a bolgár és román uniós polgárokban. Az elkeseredettségnek főként azok a hátrányos helyzetű közösségek eshetnek áldozatul, akiket bűnbakként kezelnek a schengeni tagságról szóló döntés halogatásáért.

"Ha valamire igazán nincs szüksége az Európai Uniónak a válság közepén, az épp a tagállamok közti bizalmatlanság és az indulatok növekedése. Egyértelműen fel kell lépnünk Bulgária és Románia schengeni csatlakozásáért, és mihamarabb bevezetni a megfelelő schengeni értékelő rendszert!" - hangsúlyozta Göncz Kinga írásos  felszólalásában.