A schengeni rendszer a bizalomra épül

Schengen nem technikai, hanem politikai kérdés, a tagállamok közötti bizalmat erősíti - mondta Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a korszerűsített schengeni információs rendszer (SIS II) késlekedésének okairól rendezett kedd esti vitában.

A képviselő reményét fejezte ki, hogy a SIS II bevezetése segíteni fogja Bulgária és Románia régóta húzódó csatlakozását az uniós határőrizeti rendszerhez.

"Amikor a kilenc új tagállam schengeni csatlakozását készítettük elő, azt hallottuk a kormányközi Tanácstól, hogy ez azért nem történhet meg a tervezett időben, mert a SIS II még nem készült el. Akkor azt mondták, hogy néhány hónapot még várnunk kell. Ez 2007 elején volt. Azután hála a portugál elnökségnek, mégis sor került a csatlakozásra, 2007 decemberében. Ennek lassan az ötéves évfordulóját ünnepelhetjük, és még mindig várunk a SIS II-re. Rengeteg ígéretet hallottunk már, reméljük, ez a mostani az utolsó lesz ezek közül" - hangsúlyozta Göncz Kinga a plenáris vitában.

A szocialista képviselő hozzátette: Schengen nem technikai, hanem politikai kérdés. A tagállamok közötti bizalomra épül, azt erősíti. A belső határok lebontása a belsőpiac működésének az egyik legfontosabb feltétele. A SIS II bevezetése olyan területeken jelent előrelépést, ahol arra nagy szükség van: erősíti a térség biztonságát, javítja az adatvédelmet, az alapvető jogok érvényesülését, és segíti a közösségi döntéshozatalt. "Őszintén reméljük, hogy segíteni fog abban is, hogy Románia és Bulgária hosszú ideje húzódó schengeni csatlakozásának végére pont kerüljön. A schengeni rendszerhez 2007-ben csatlakozott országokat az ügy iránt elkötelezett portugál elnökség támogatta. Most is nagy szükség van az Európai Bizottság és a Tanács elkötelezettségére" - zárta felszólalását Göncz Kinga.