mszp.hu | Belföld
2021. február 16. 00:02

A segítségnyújtás elmulasztása, amit a kormány tesz

A segítségnyújtás elmulasztása, amit a kormány tesz
Az MSZP a segítségnyújtás elmulasztásának tekinti, hogy a kormány nem segít az embereknek, miközben a saját háttérembereit milliárdokkal tömködi. Nem erre kapott felhatalmazást – mondta Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában hétfőn.

„Egyre inkább világossá válik, hogy az oligarchák mentése fontos a kormányzatnak, az emberek megsegítése nem” – mondta a szocialista politikus.

Ha Orbán azt mondja, hogy aki nem végez munkát, annak miért kéne segélyt vagy segítséget adni, akkor föl kell tenni a kérdést: „Mészáros Lőrinc milyen munkát végzett a 18 milliárd forintos állami támogatásért amellett, hogy több száz embert elbocsájtott? A Tenisz Szövetség milyen munkát végzett azért a több milliárd forintért, amit megkapott? Semjén Zsolt milyen munkát végzett azért, hogy a híres-neves vadászkiállítását tovább tömködjék milliárdokkal?”

Sok-sok olyan ügyet lehetne sorolni, „amiben volt pénz, munka nélkül kaptak segélyt és segítséget a Fidesz háttéremberei, az oligarchák”, miközben az álláskeresési járadék összege nem emelkedett, ideje nem hosszabbodott meg, a bérkiegészítés nem érte el a környező országbeli támogatások szintjét sem – mondta Tóth.

A kormányzat nagyon szűkmarkú volt, és ezt az emberek a saját bőrükön érzik: a munkavállalók a Fidesz-többég által megszavazott új rugalmas munkarendben „most éppen” a túlórapénzüket vagy a műszakpótlékukat veszítik el, „vendéglátósok garmadája” osztotta meg, hogyan kerül a tönk szélére a vállalkozásuk, hogyan élik föl a saját vagyonukat a vállalkozásuk fenntartása érdekében és mennyire nem kapják meg azt a szűkmarkú állami segítséget, amit ígértek nekik. Közben több mint félmillió nyugdíjas kevesebb mint 100 ezer forint nyugdíjban részesül, és majdnem 300 ezer nyugdíjas van annak kitéve, hogy a szegénységi küszöb alá csúszik – mondta.

Tóth aláhúzta: a járványhelyzetben két nagyon fontos fogalom a bizalom és a felelősség.

„Bizalomkérdésben a miniszterelnök megbukott” – szögezte le –, mert amire Orbán felhatalmazást kért, abból keveset teljesített, ugyanakkor „alaptörvénybe foglalta a lopást”, ellehetetlenítette a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, az egyetemek önállóságát pedig éppen most veszik el.

„Nem erre kapott felhatalmazást” – jelentette ki a társelnök.

Felelősség ügyében pedig emlegeti a miniszterelnök az Operatív Törzs, Brüsszel és az ellenzék felelősségét, de „a saját felelősségéről nem beszél”. Amikor pedig Orbán a kormány járványkezelését dicséri, „erről (…) Churchill híres idézete juthat az eszünkbe, milyen statisztikát használ és hogyan” – mondta Tóth Bertalan.

Az egyetemek alapítvánnyá alakításáról azt mondta: itt foglalták alaptörvénybe a lopást, hiszen a közérdekű alapítványok pénzét már csak kétharmados parlamenti többség veheti vissza. Ezen kívül létrehoznak egy kuratóriumot, ahova „beültetnek 5-7-9 embert, akik életük végéig ott fognak ülni”, vagy ha lejár a mandátumuk, akkor saját maguk fognak az utánpótlásról szavazni.

„Tehát az alapító elveszíti a felügyeletet az egyetem fölött; ez a kuratórium lesz a mindenek az irányítója és mindenek az ura” – mutatott rá.

Kérdezték a társelnököt arról, hogy a demokrata ellenzéki összefogás keretében támogatja-e az MSZP, hogy mind a 106 körzetben legyen előválasztás.

Tóth azt mondta: erre az MSZP nyitott, és „ha ebben születik konszenzus, akkor az MSZP készen áll, hogy mind a 106 körzetben megmérettesse magát”; bár megjegyezte: a 15 egyéni győztesnek, akik összefogás nélkül is meg tudtak nyerni egy választókerületet, komoly legitimitása és társadalmi támogatottsága van.

Azt mondta, örül, hogyha az ellenzéki oldalon „vannak nagyágyúk”, valahol el kell indulni a választáson a jelenlegi parlamenti képviselőknek is; de reméli, megállapodnak abban is, hogy nem csak pártok jelöltjei vehetnek részt az előválasztáson.

Kifejezte: optimista az MSZP szempontjából, és a párt „büszkén vállalja” és azért fog küzdeni, ha rá hárul majd a felelősség, hogy megnyerjen olyan billegő választókerületet, ami eldöntheti a kormányváltást.

Kérdésre elmondta: egyéniben nem indul a választáson, de listán igen. Társelnöki feladataira fókuszál, mert „az MSZP-nek az a felelőssége, hogy az a hálózata, amit a rendelkezésre fogunk bocsátani az ellenzéki együttműködésnek, az gyönyörű szépen működjön majd a rendes választások idején is.”

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó párttagok