Belföld | filmpremier női esélyegyenlőség
2013. október 03. 09:03

A sivatag küszöbe

Az európai szocialisták a házigazdái „A sivatag küszöbe” premierjének, mely film támogatja a nők megerősödését a közel-keleti régióban.

Gurmai Zita, az ESZP Nőtagozatának elnöke, európai parlamenti képviselő, valamint Corina Cretu, román európai parlamenti képviselő, az ESZP Nőtagozatának alelnöke konferálják fel „A sivatag küszöbe” című dokumentumfilm brüsszeli premierjét október 2-án.

Ez a 18 perces dokumentumfilm – melyet a Cannes-i Filmfesztiválon választottak ki – arról szól, hogyan is lehetnek a nők a társadalmi változások és fejlődés motorjai a hátrányos helyzetű területeken.

Gurmai Zita (ESZP Nőtagozati elnök) büszke arra, hogy házigazdája lehet „A sivatag küszöbe” című film premierjét. Az utóbbi időben a nemek közti egyenlőség ügyével foglalkozó ESZP képviselők elfogadtak egy közös nyilatkozatot, mely támogatja a nők megerősödését a régióban. „Meg vagyok róla győződve, hogy az Európai Unió főszerepet játszik az Euro-Mediterrán és a MENA-régióval való együttműködésben. Bátorítanunk kell azokat a programokat, melyek támogatják a női kezdeményezéseket, ambíciókat anyagilag, valamint szociális és vállalkozói fejlesztésekkel. Haladó nőkként támogatjuk egymást és harcolunk közös céljainkért az ESZP Nőtagozatának mottójának megfelelően „megegyező jogok, megegyező harc” – nyilatkozta Gurmai képviselő asszony.

Corina Cretu képviselő asszony hozzátette, hogy „A sivatag küszöbe” konkrét példákat mutat be, hogyan önállósultak a nők azáltal, hogy létrehozták saját vállalkozásukat és gazdaságilag függetlenné váltak. Ez az önállósulás egy nagyon elszigetelt régióban valósult meg egy hagyományosan vallásos társadalomban, ahol a nők szerepe, mint háztartásbeli, ellentmondást nem tűrő jelleggel van meghatározva”.

Ramon Vila, rendező, és Najat Aziz, főszereplő is jelen lesznek, hogy bemutassák a projektet és beszéljenek azokról a kihívásokról, amelyekkel a nőknek Marokkó elszigeteltebb részein szembe kell nézniük az önállósodásért.

A dokumentumfilm egy nagyobb diskurzus elindítója lesz, mely a nők jogainak megerősödéséről fog szólni MENA-régióban. Silvia Costa, európai parlamenti képviselő (S&D, Olaszország), aki az észak-afrikai nők helyzetéről szóló jelentést készítette, elmagyarázta, hogy „a forradalom utáni körülményeket látva úgy véljük, hogy rettenetesen fontos, hogy a nők továbbra is a demokratizáló folyamatok, kormányok, politikai pártok, kereskedelmi szövetségek és polgári szervezetek alakításának vezető figurái maradjanak”.

A későbbiekben az Európai Parlament képviselői, az ENSZ Nőtagozata, az OECD, az Európai Gazdasági és Szociális Tanács és az Anna Lindh Alapítvány is meg fogja vitatni a film által felvetett kérdéseket, és válaszolni fog a nézők kérdéseire.