A soproni Horn Gyula emléktúrán a vasfüggöny lebontójára emlékeztek

A szögesdrótnak már a gondolata is bezárja Magyarországot - mondta Tóbiás József Sopronban a Horn Gyula emléktúrán, melyet a vasfüggöny átvágásának 26.  évfordulója alkalmából az egykori határzár helyén álló emlékműnél szerveztek. Az MSZP elnöke kijelentette: ha Horn Gyula a mai helyzetet látná, biztosan nem örülne. "Huszonhat éve Magyarország nyugati határának megnyitásával helyes választ adott egy akkori válságra, és ezzel történelmi léptékben hozzájárult Európa egységének megteremtéséhez. Ma egy hasonló válságra az Orbán-kormány rossz választ ad és ezzel lefelé húzza Magyarország egykor pozitív nemzetközi megítélését" - jelentette ki a politikus, hozzátéve: a mostani helyzetet sem plakátkampány, sem pedig kerítés nem oldja meg.

Tóbiás József úgy vélekedett, hogy a menekültkérdést csak az emberi méltóság, a szabadság és  jogállamiság elvei mentén lehet kezelni, és az MSZP is ezen értékekért küzd. "Ha minden évben eljövünk ide, akkor ennek a helynek a szelleme politikai és erkölcsi iránytű lehet számunkra" - fogalmazott Tóbiás, kiemelve, hogy a sikeres politika a megegyezésre, a konszenzusra apellál, mert a kurucos szembeszegülés csak a  bezárkózás, a feudizmus és a múlt felé visz.

Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese óriási tettnek nevezte, hogy Horn Gyula külügyminiszterként osztrák kollégájával, Alois Mockkal 1989. június 27-én közösen jelképesen átvágta a vasfüggönyt.

Gaál István nyugalmazott határőr a vasfüggönyre emlékezve elmondta, hogy a határzár alapjait 70 éve tették le, 1971-re fejeződött be az elektromos rendszer kiépítése. 1989. február 28-án határozott arról a Magyar Szocialista Munkáspárt, hogy 1991. január 1-ig az elektromos rendszert és a határsávi korlátozásokat megszüntetik. Emlékeztetett arra is, hogy Németh Miklós miniszterelnök és Horn Gyula külügyminiszter első lépésként 1989 áprilisában Rajkán, majd Hegyeshalomnál kezdték meg a határzár oszlopait elbontani

A Horn Gyula-emléktúrát az MSZP soproni szervezete hagyományteremtő szándékkal rendezte meg a vasfüggöny átvágásának egykori helyszínén, ahol egy emlékoszlop áll.