2011. december 06. 16:06

A sorkatonaság visszaállítását sem most, sem a jövőben nem támogatjuk

A sorkatonaságot 2004-ben a szocialista kormány szüntette meg, annak az átfogó haderőreformnak a keretében, amelynek eredményeként a Magyar Honvédség hidegháborús tömeghadseregből a XXI. század kihívásainak megfelelő, kis létszámú, de magasan képzett, professzionális haderővé alakult.

A Magyar Szocialista Párt szerint a sorkatonaság megszüntetése helyes döntés volt, és a megkezdett haderőreform irányai mai is követendők.

Az MSZP üdvözli, hogy a jobboldali politikusok sorkötelezettség visszaállítását szorgalmazó, időről időre felbukkanó nyilatkozatai ellenére a Honvédelmi Minisztérium e tekintetben nem tért le az előző kormányzat által kijelölt útról. Ennek megfelelően a honvédelmi miniszter által előterjesztett, honvédelmi nyilvántartásokról szóló törvényjavaslat alapvetően a 2004-ben elfogadott honvédelmi törvény szabályozását követi.

Ezért az MSZP frakciója támogatta a törvényjavaslatot, hiszen az a sajtóértesülésekkel ellentétben nem módosítja érdemben a hadkötelezettség szabályait, nem növeli a potenciális hadkötelesek terheit és nem irányul a sorkötelezettség visszaállítására.

Az MSZP a leghatározottabban tiltakozni fog, ha a sorkötelezettség visszaállításának bármely jelét észleli.

Egyúttal nyomatékosan felhívjuk a figyelmet arra, hogy alapvetően téves az a honvédelmi vezetés által sugallt kép, miszerint a Magyar Honvédség a potenciális hadkötelesekről eddig nem rendelkezett megfelelő nyilvántartással. A Magyar Honvédség eddig is készen állt arra, hogy szükség esetén akár a hadkötelesek behívásával is megvédje a Magyar Köztársaság függetlenségét és szuverenitását.

Iváncsik Imre,
az MSZP Biztonságpolitikai kabinetvezetője,
országgyűlési képviselő