2012. január 18. 15:14

A soros elnök is tegye szóvá a jogsértéseket

A dán soros elnökségre egy sor fontos döntés vár: a gazdasági válság kezelése mellett, ebben a félévben kezdődik az érdemi vita az uniós költségvetésről, és értékeljük a tagállamok roma stratégiáját is - fejtette ki Göncz Kinga szocialista EP-képviselő a dán EU-elnökségről rendezett szerda délelőtti plenáris vitához benyújtott írásbeli hozzászólásában. "Remélem, hogy a tagállamközi fórum elnökeként Dánia felsorakozik az Európai Parlament és azon uniós kormányok mellett, amelyek nyomást gyakorolnak a magyar kormányra annak érdekében, hogy vessen véget az uniós jogot és értékrendet sértő politikájának" - hangsúlyozta.

Noha Dánia nem tagja az euró övezetnek, soros elnöksége egyik legkomolyabb kihívása lesz a gazdasági kormányzás megerősítését szolgáló, tavaly decemberben hatályba lépett jogszabályok gyakorlati alkalmazása, és a költségvetési fegyelmet tovább szigorító fiskális paktum tető alá hozása. Az államadósság és a deficit csökkentését célzó intézkedések mellett, a Tanácsnak ösztönöznie kell a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést ösztönző lépéseket - húzta alá a képviselő.

Göncz Kinga azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a dán elnökség alatt kezdődnek az érdemi tárgyalások az Európai Unió 2014-2020 közötti költségvetéséről. "Azt várom a soros elnöktől, hogy elfogadható kompromisszumokat tesz le az asztalra, és bevonja az Európai Parlamentet a döntések előkészítésébe".

Hozzászólásában a képviselő kifejezte a reményét, hogy Dánia kiemelt figyelmet szentel az európai roma stratégia megvalósításának, a stratégia keretében benyújtott jelentések értékelésének. "Bízom benne, hogy Dánia kiáll Bulgária és Románia schengeni tagsága mellett, és tovább viszi a bővítési folyamatot" - hangoztatta a képviselő.

Göncz Kinga kifejtette: a Tanács sem hallgathat, ha bármely tagállam megsérti az uniós jogszabályokat. "Remélem, hogy a tagállamközi fórum elnökeként Dánia felsorakozik az Európai Parlament és azon uniós kormányok mellett, amelyek nyomást gyakorolnak a magyar kormányra annak érdekében, hogy vessen véget az uniós jogot és értékrendet sértő politikájának" - áll a képviselő felszólalásában.