mszp.hu | olimpia
2015. február 06. 13:20

A sport összekapcsol

Az olimpiai játékok az emberiség közös öröksége, a modernkori történelmünk meghatározó találkozóhelye. Az olimpiák pályáin és lelátóin minden ember és minden nemzet egyenlő, azonos feltételek és azonos esélyek mellett száll be a versengésbe. 

Mélyen egyetértünk a MOB határozatában foglalt célkitűzésekkel. Az olimpia Magyarországra hozatala egy olyan nemzeti ügy, mely átfogó társadalmi párbeszédet és így új minőséget hozhat a hazai közélet mindennapjaiba.

Az olimpia megrendezése egy minimum egy évtizedes nemzetgazdasági és társadalompolitikai program. Már a tervezés megkezdése is új keretet adhat mindannak, ahogy társadalomról, gazdaságfejlesztésről, szegénységről, sportról és politikáról gondolkodunk Magyarországon. A tervezés maga a változás: esélyt teremt, hogy civil közösségek, öntevékeny csoportok, egyetemi tudásközpontok, szakszervezetek, gazdasági közösségek, közéleti szervezetek és politikai pártok más hangon, toposzaikat megkerülve beszéljenek egymással az ország és Közép-Európa jövőjéről. 2009-ben a Budapesti Olimpia Mozgalom (BOM) nevű civil szervezet kezdeményezésének és kitartó, több éves munkájának köszönhetően egyszer már megvalósult a Fővárosi Közgyűlésben az összpárti egyetértés az olimpia megpályázásáról, de az Európában akkor kirobbanó újabb válság végül nem tette lehetővé a 2011-es kandidálást. Most másképpen lehet, és az akkor elvégzett munka és jóváhagyott tervek most lehetőséget biztosítanak arra, hogy ne nulláról kelljen a pályázat ügyének az előkészítését megkezdeni.

Az olimpiai tervezés és a játékok megpályázása mindannyiunk számára fontos tanulási folyamattá válhat. Esélyt kínál, hogy új keretet szabjunk már megkezdett és még csak gondolatban létező fejlesztési terveinknek, és lehetőséget biztosít arra, hogy azonos alapokon nyugvó, tényalapú szegénység-ellenes, munkahelyteremtő, valamint tudásösztönző programot alkossunk. Közös nemzeti és közép-európai minimumot hozhatunk létre általa, amely 2024 után is fenntarthatóan növekedő pályához segíti országunkat és térségünket.

Ezért támogatjuk minden eszközünkkel a kezdeményezést. Javasoljuk, hogy az előkészítő munka vezetését többségében civil, az olimpia ügyét és a gazdasági folyamatokat jól ismerő, politikafüggetlen szereplők lássák el, és adjanak teret a különféle értékek megjelenésének a közös folyamatban.
Menjünk fel a pályára!

Kunhalmi Ágnes,
az Országgyűlés sportért is felelős Kulturális bizottságának alelnöke,
az MSZP budapesti elnöke

Horváth Csaba,
az MSZP budapesti frakcióvezetője