A sport szerepe a romaintegrációban

Az MSZP Országos Sporttagozata tegnap "A sport szerepe a roma integrációban" címmel szervezett konferenciát a párt Jókai utcai székházában. 

 

Az MSZP Országos Sporttagozata ma "A sport szerepe a roma integrációban" címmel szervezett konferenciát a párt Jókai utcai székházában. A megjelent szakvezetők és szakpolitikusok elsősorban arra keresték a választ: miként lehetne a sportot, mint az egyik legsikeresebb közösségformáló erőt a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok, elsősorban a romafelzárkóztatás szolgálatába állítani.
 
A tanácskozás résztvevőinek egybehangzó véleménye szerint a sport integráló ereje olyan tényező, amelyet egy magát a mozgáskultúra és a romák felzárkóztatása mellett egyaránt elkötelező kormány nem hagyhat figyelmen kívül. Az MSZP részéről elhangzó javaslatok közül kiemelt figyelmet kapott a párt sportkoncepciójának is részét képező elképzelés, amely közoktatás mellett a sportiskolai rendszer megerősítését célozza.
 
A konferencián – a tavalyi magyar-izraeli barátságos labdarúgó mérkőzésen történt gyalázkodás, az emiatt kiszabott FIFA-büntetés kapcsán – többen is azon véleményüknek adtak hangot, hogy a nézőtéri rasszizmus és antiszemitizmus a társadalomban felgyülemlett feszültségek leképeződései. A lelátói béke így hosszabb távon csupán a társadalmi békét erősítő kormányzati politikával teremthető meg, rövid távú megoldásként pedig az a szocialista javaslat hangzott el, amely a modern, de szurkolóbarát beléptető rendszerek mielőbbi kiépítését célozza.
 
A rendezvényen részt vevő sportvezetők és sportpolitikusok – annak apropóján, hogy a romaintegrációban a legtöbb munkát az ökölvívás területén működő egyesületek végzik – a legendás Papp László emléke előtt is fejet hajtottak.
 
Teleki László,
az MSZP elnökségi tagja
 
Varga László,
az MSZP elnökségi tagja,
országgyűlési képviselő