mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Gazdaságfejlesztés
2022. január 28. 17:49

A stabil euró bevezetése megállítja az MNB ámokfutását

A stabil euró bevezetése megállítja az MNB ámokfutását
A Márki-Zay vezette egységkormány nem csirkefarháttal akarja etetni a népet, hanem újra megerősíteni a forintot, hogy az emberek pénzéből ne csak farhátra teljen.

A piacok bizalmát vissza lehet majd nyerni az euró-bevezetés jól tervezett ütemezésével, és ez megfogja az inflációt – mondta el az MSZP-s Vajda Zoltán, az Egységben Magyarországért szövetség Budapest 13. OEVK képviselőjelöltje péntek reggel a Spirit FM Aktuál című műsorában.

„A jegybanknak deklaráltan két fő tevékenysége kéne, legyen: az, hogy letörje az inflációt és 3% alatt tartsa, és az árfolyam-stabilitás, hogy a forint ne gyengüljön folyamatosan” – emlékeztetett Vajda.

Elmondta, ehhez képest az MNB tevékenysége szembetűnően kibővült – pedig az általuk luxusberuházásokra, luxusfelújításokra költött, gyanúsan sok tízmilliárd adóforintból akár 1000 bérlakást is lehetne építeni.

A szocialista politikus rámutatott, az MNB a totálisan felelőtlen monetáris politikáját most látszólag föladva a „jórendőr” szerepében például ütemezett módon kamatokat emel, ám ez eredménytelen és hiteltelen, mert közben a kormányzat lett a „rossz rendőr”, amikor a NER-közeli kiválasztottaknak ad olcsó hiteleket.

„Sokkal magasabb nálunk az infláció, mint a környező országokban, és az államadóssággal kapcsolatban is súlyos problémák vannak, hogy ezt mennyire tudjuk finanszírozni” – mondta és aláhúzta, a nemzetközi piacok bizalomvesztése miatt látható, hogy a kamatemelés drága és nem éri el inflációmérséklő célját.

„Egy kis nyitott gazdaság, mint amilyen mi vagyunk előbb-utóbb az euró bevezetésének útjára kell, hogy lépjen” – ismertette Vajda az Egységben Magyarországért öt év múlvára kitűzött megoldási tervét a bizalom visszanyerésére. „Érthetetlen, hogy ez a fideszes kormány nem ezt követi” – tette hozzá.

Elmagyarázta, ez azért is fontos, mert ezzel megszűnik a jegybank lehetősége arra, hogy tudatosan engedje elszállni a forint árfolyamát, amit egyszer már 370 forintig is eljuttatott a saját érdekében. „Például a székház felújítását az úgynevezett árfolyamnyereségből teszik: tavaly átlagosan 364 forint volt az euró bekerülési értéke, 370 lett az az árfolyam az év végén. Ha körülbelül 40 milliárd euróról beszélünk, amely lehet devizatartalékban, akkor ez azt jelenti, hogy csak ezzel az MNB nagyságrendileg 200 milliárd forint nyereséget realizál” – hívta fel a figyelmet. Megjegyezte, ilyenkor nyilvánvalóan a piac is látja, hogy ez nem egy helyes dolog.

„Amikor ők nyereségről beszélnek, azt vissza lehetne fizetni a költségvetésbe, mert amikor veszteség realizálódik a Nemzeti Banknál, akkor azt a költségvetésből kell pótolni, a költségvetés pedig mindnyájunk pénze, amit nem kuxusdolgokra kell költeni! Ezért mondjuk mi, hogy a Nemzeti Banknak mindenekelőtt az alaptevékenységét kell jól ellátni” – foglalta össze végezetül.

 

Koltai Imre emlékére

2022-10-01 13:05