mszp.hu | Belföld | Oktatás
2023. május 03. 12:16

A státusztörvény fasiszta időket idéz

A státusztörvény fasiszta időket idéz
Az MSZP álláspontja szerint a kormány nem szakmai, hanem politikai szempontok szerint kezeli a pedagógus társadalmat. A pedagógus-státusztörvény nem más, mint egy bosszútörvény, amely nem szolgálja sem a pedagógusokat, sem a diákokat, kizárólag a Fidesz hatalmi érdekeinek kedvez.

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány el akarja venni a közalkalmazotti státuszt a pedagógusoktól, hiszen a béremelést és az oktatás színvonalának emelését a közalkalmazotti státusz keretein belül is meg lehetne valósítani. A közalkalmazotti státusz egyfajta védőhálót jelentett a pedagógusok számára, de sajnos a kormány ezt kihúzza a pedagógusok alól. 

A kormány az unióra mutogat a béremeléssel kapcsolatban, pedig eleve problémás, hogy a szuverenitására oly kényes kormány Brüsszeltől várja egy nemzeti hatáskörbe tartozó területnek a finanszírozását. Olyan rossz helyzetben vannak a pedagógusok és annyira alulfinanszírozott a szakma, hogy már az unió is adna pénzt a bérek felzárkóztatására. De a brüsszeli pénzek nem az ellenzéki képviselők miatt nem jönnek, hanem például a bevezetni kívánt státusztörvény miatt.

A hivatásrendiség, amibe a pedagógusokat megpróbálják belekényszeríteni az a Benito Mussolini féle fasiszta államberendezkedést idézi, ahol a társadalmat hivatásrendekre osztják és kizárólag az állam politikai és hatalmi céljainak megfelelően szabad viselkedniük.

Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke

Kapcsolódó párttagok