mszp.hu | Belföld | Nyugdíj
2020. február 22. 00:39

A svájci indexálás legyen az első számú ellenzéki nyugdjkövetelés!

A svájci indexálás legyen az első számú ellenzéki nyugdjkövetelés!
Ha a kormány nem hajlandó visszatérni a svájci indexálásra a nyugdíjszámításnál, akkor az ellenzéki pártoknak ez legyen az első számú követelése – mondta Korózs Lajos, az MSZP képviselője Kaposváron csütörtökön Árok Kornéllal, a Kaposvár Környéki Szervezet elnökével a párt országjárása keretében.
„Ha erre nem hajlandó a kormány, akkor az ellenzéki pártok a saját maguk vállalásával az első helyre tegyék ezt a követelést” – mondta Korózs, hozzátéve: két hét múlva a nyugdíjas kerekasztalon újra találkoznak az ellenzéki pártokkal, és ott is meg fogják ezt fogalmazni. 
 
Másodszor, szükség van a rugalmas nyugdíjba vonulási lehetőség megteremtésére azok számára, akik a munkaerő-piacon már nem találnak megfelelő munkát, vagy annyira megromlott az egészségük, hogy nem tudnak teljes értékű munkát végezni.
 
Harmadszor, a nagyon alacsony nyugdíjak felzárkóztatására ki kell dolgozni egy nyugdíjkorrekciós programot – ennek részleteit a kerekasztal dolgozza majd ki.
 
„Azt gondolom, hogy az ellenzéki pártoknak egyértelmű, hogy melyek azok a politikai súlypontok, amelyekre választ kell találni nyugdíjügyekben” – mondta.
 
Árok Kornél azt mondta: az MSZP „evidenciának tartja”, hogy akiktől elvonták, csökkentették illetve járadékká minősítették a nyugdíjukat, ismét nyugdíjas státuszba kerüljenek.
 
Felkérte az ellenzéki idősügyi és politikai kerekasztalt, hogy a szolgálati nyugdíj, a korkedvezményes nyugdíj és a korengedményes nyugdíj intézményének a lehetőségét vegyék napirendre a tárgyalásokon, hogy ezeket ismét a jogrendbe lehessen illeszteni.
 
„Vannak olyan munkakörök, ahol ez elkerülhetetlen” – mutatott rá, hozzátéve: az már képezheti vita tárgyát szakmai és munkavállalói érdekvédelmi szervezetek egyeztetésével, hogy milyen szervezeteknél milyen formában és milyen mértékben kell ezeket a kedvezményeket biztosítani a munkavállalóknak.
 
Korózs kiemelte: a svájci vagy vegyes indexálás újbóli bevezetése, vagyis hogy a nyugdíjszámításnál ne csak az inflációt, hanem a béremelkedéseket is vegyék figyelembe, „az egyik kardinális probléma”, mert a bérektől „borzasztóan leszakadtak” a nyugdíjak, az alacsony nyugdíjjal rendelkezőknek pedig a mindennapi megélhetés sincs biztosítva.
 
A kormány jelenlegi, csak az inflációt követő nyugdíjemelési technikája „elhibázott technika” – erősítette meg.

Kapcsolódó párttagok