A szabad internet-felhasználás korlátozása nem európai megoldás

A digitális technológiák fejlődésének hatására megváltozott a védett szellemi termékek előállításának, terjesztésének és hasznosításának módja. Új szereplők, új üzleti modellek, valamint új lehetőségek jelentek meg arra, hogy a fogyasztók szerzői jogi védelem alatt álló tartalmakhoz férjenek hozzá. Éppen ezért az Európai Bizottság szükségesnek látta, hogy a meglévő célkitűzéseket és alapelveket az új körülményekhez igazítsa.
Szanyi Tibor, szocialista EP-képviselő a témával kapcsolatban kifejtette, hogy: „a régi szabályok a megváltozott digitális körülményekhez való igazítása mind a felhasználók, mind a szellemi termékek előállítóinak érdeke. Ugyanakkor azzal a problémával nézünk szembe, hogy egyszerre akarjuk Európa-szerte lehetővé tenni a felhasználók számára a szélesebb körű internetes hozzáférést a különböző művekhez, és garantálni, hogy a szerzők is méltányosan részesedjenek a termékeik felhasználásával előállított értékből.”
 
Az EP Jogi Ügyek Bizottságának (JURI) ezzel a nem egyszerű feladattal kellett szembe néznie, és bár nem vitatva a javító szándékot és konstruktív hozzáállást, az látszik, hogy „nem sikerült az arany középutat megtalálni. Éppen ellenkezőleg, az európai néppárti képviselő (EPP) által jegyzett ’digitális egységes piacon a szerzői jogról’ szóló jelentés igen nagy port kavart, és számos megfontolásra érdemes kritikát kapott” – mondta el az MSZP alelnöke.
 
„Ezek a kritikák leginkább a felhasználók alapvető szabadságjogait féltették, valamint arra is kitértek, hogy a javaslat leginkább a nagy médiaplatform vállalatok érdekeit szolgálná, miközben egyáltalán nem segítené például az újságírás finanszírozását, illetve a valóban professzionális hírtartalmak terjedését. Ezen ellentmondásosság miatt én sem támogattam, hogy a Jogi Ügyek Bizottsága az általa most szorgalmazott mandátumot megkapja e jelentés alapján a szerzői jogokról szóló háromoldalú tárgyalások megkezdésére” - hangsúlyozta az MSZP EP-delegációjának vezetője, az MSZP alelnöke.