A Szabadság téri emlékmű ellen tiltakoztak a budapesti demokraták

A német megszállási emlékmű terve ellen tiltakozott az ötpárti ellenzéki szövetség a budapesti Szabadság téren szerda este. Elhangzott: ha győznek a választáson, nem valósul meg a szerintük történelemhamisító emlékmű.

A demonstráción a "kormányváltó erők" politikusai arról beszéltek: a tervezett szobor nem tesz különbséget bűnösök és áldozatok között, és azt a hamis látszatot kelti, hogy a magyarországi zsidók üldözése, deportálása kizárólag a náci Németország bűne volt.
    
A Demokratikus Koalícióhoz tartozó Kerék-Bárczy Szabolcs, aki az V. kerületben képviselőjelölt, úgy fogalmazott: a mostani kormánypártok kérkednek hitükkel, de az istenhittel összeegyeztethetetlen a "gyalázatos emlékmű" felállítása.
    
Horváth Csaba, az MSZP alelnöke azt mondta: céljuk, hogy a Szabadság tér ne legyen Magyarország szégyenfoltja, de a tüntetés azt is jelzi, hogy nem kérnek "Orbán puha vagy félkemény diktatúrájából", abból, hogy a kormány a nyilasok bűneit is megpróbálja a németekre fogni. Szerinte ez holokauszttagadással ér fel.
    
A szocialisták fővárosi frakcióvezetője szerint ha Tarlós István főpolgármester "tisztességes ember lenne", ő is eljött volna tüntetni a kormány tervei szerint május végére megvalósuló megszállási emlékmű ellen.
    
Hangsúlyozta: azért is van szükség kormányváltásra, hogy ne álljon ott a szobor, ne gyalázzák meg az áldozatok és hozzátartozóik emlékét.
    
Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke arról beszélt: nem a németek küldték a Don-kanyarba a magyar katonákat, munkaszolgálatra a magyar zsidókat.
    
Ezt magyarok tették magyarok ellen - mondta, kiemelve, hogy a hetven évvel ezelőtti német megszállást jogfosztások és tragédiák sora előzte meg.
    
Bírálta a Fideszt, amiért gesztusokat tesz a szélsőjobboldali szavazóknak. Szerinte a kormányoldal nem tudja megszelídíteni a radikálisokat, ellenkezőleg, gesztusaival hozzájárul a Jobbik erősödéséhez, és felszámolja a demokratikus pártok közötti konszenzust.
    
Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarországért politikusa arról beszélt: Magyarországon mindenki tudja, hogy Radnóti Miklóst nem németek lőtték agyon, és a kormány nem használhatja a magyar állam és politikusok bűneit elrejtő paravánként a Szabadság térre tervezett emlékművet.
    
Azt mondta: számára felfoghatatlan, hogy a jobboldal Márai Sándor helyett Nyirő Józsefet, Márton Áron püspök és az embermentő Sztehlo Gábor és Schlachta Margit helyett Prohászka Ottokárt magasztalja.
    
Kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy véget érjen a megosztottság, és a német megszállás évfordulóján a bal- és a jobboldal közösen emlékezhessen - jelentette ki.
    
Szelényi Zsuzsanna az Együtt - a Korszakváltók Pártja nevében arról beszélt: egyetlen népet sem gyengít az, ha szembenéz múltjával. Szerinte a kormány ehelyett "világbotrányt" okozva a sunnyogást választotta a megszállási emlékmű tervével, noha - folytatta - a magyar állam nem áldozat, hanem bűnrészes volt, ami azonban nem jelent kollektív bűnösséget.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt