MTI
2011. július 29. 13:04

A szabolcsi szocialisták a fagykár megfelelő rendezésére szólítják fel a kormányt

Az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete a mezőgazdasági termelőket ért fagykár  rendezésére szólítja fel a kormányt - ezt Veres János, a szocialisták nyírségi elnöke, volt pénzügyminiszter mondta pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint elfogadhatatlan, ahogy a kabinet kezeli a május eleji fagykár enyhítését, hiszen az idei költségvetésből "nem akar elfogadható mértékű segítséget adni a gazdálkodóknak", akik Szabolcsban például a gyümölcstermelésük 80 százalékát veszítették el.

Veres János emlékeztetett arra, hogy a hasonló 2007-es fagykár idején az MSZP-SZDSZ-es kormány közel 50 százalékos mértékű, 5 milliárd forint összegű kárenyhítést adott a bajba került termelőknek, most viszont a 10 százalékot sem éri el a kormányzati ajánlott segítség.

Négy éve hektáronként 300 ezer, most viszont 100 ezer forint alatti összeget ígér az Orbán-kormány kárenyhítésként - tette hozzá a térségi pártvezető.

A politikus a sajtótájékoztatón bírálta a Fidesz-KDNP szabolcsi országgyűlési képviselőit, akik - mint állította - nem vállalják fel a térség kárt szenvedett gazdálkodóinak érdekképviseletét az ügyben, és nem szólalnak meg a gazdaköri vezetők sem.

Külön megemlítette, hogy a 2010-es országgyűlési választásokon a Fidesz-KDNP jelöltjeként Szabolcsból került be a parlamentbe a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke és szövetségi igazgatója is, akik - fogalmazta meg - "nem tesznek semmit a fagykár megfelelő mértékű rendezéséért, pedig a megyében 7035 mezőgazdasági termelő került csődhelyzetbe a természeti csapás következtében".

A volt pénzügyminiszter kérdésekre válaszolva kitért Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő által bejelentett kezdeményezésre, miszerint a kormányzó párt megvizsgáltatná, hogy a jelenlegi jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi következmények és felelős megállapítására.

Veres János megismételte: a témát vizsgáló parlamenti albizottság előtt a három volt miniszterelnök és négy pénzügyminiszter, közte ő is, részletes helyzetelemzést adtak az adósság alakulásának folyamatáról.

"Hazug és torz állítás, hogy a kormányzó pártok politikusai nem kaptak választ minden kérdésükre" - hangsúlyozta -, s hozzátette: az Országgyűlés internetes honlapján bárki meggyőződhet erről a jegyzőkönyv elolvasásakor.

Úgy vélte: Szijjártó Péter "politikai megrendelésre kriminalizálja a helyzetet, s azzal a második Orbán-kormány egy éves tehetetlenségét akarja leplezni".