A szabolcsiaknak is kedvez az MSZP agrárprogramja

Új földtörvényre van szükség, amely nem korlátozza, hanem valóban megteremti a magyar mezőgazdasági termelők számára a földszerzés lehetőségét – jelentette ki dr. Veres János, az MSZP Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke.

Az összefogás pártjainak agrárprogramjáról tartott tájékoztatón elmondta, a Mesterházy-kormány igazságot szolgáltat azoknak, akiket kár ért a fideszes földmutyik miatt.

A jelenlegi földtörvény nagymértékben korlátozza, hogy a termelők földhöz jussanak. Ezeket az akadályokat úgy kell megszüntetni, hogy közben a magyar földművesek érdekeit is szolgálja. A Mesterházy-kormány emiatt egy új, a vásárlási jogosultságot ésszerűbben megfogalmazó földtörvény megalkotását fogja kezdeményezni - hangoztatta mai tájékoztatóján dr. Veres János.

Az MSZP megyei elnöke kiemelte, valamennyi földmutyit kivizsgálják. Igazságot szolgáltatnak azoknak, akiket emiatt kárt szenvedtek, a felelősöket pedig pellengérre állítják. A Mesterházy-kormány pedig nyilvános és ellenőrizhető pályáztatási rendszert fog bevezetni.
Az összefogás pártjainak agrár- és vidékfejlesztési programját ismertetve elmondta, valós kárenyhítési rendszert alakítanak ki. A Fidesz ezt elsumákolta az elmúlt négy év, lényegében nem fizetett a komoly károkat szenvedett gazdálkodóknak.

Megszüntetik a kötelező agrárkamarai tagságot. A kamara sem működhet a jövőben a Fidesz fiókszervezeteként. Az őstermelői rendszert is felülvizsgálják, mert a jelenlegi lejáratja a vidéki embereket és a neppereknek kedvez.

A Mesterházy-kormány átfogó öntözési programot valósít meg a választások után, amely a megye azon részét is érint, ahol időszakosan sok vagy kevés a víz. Veres János örömmel üdvözölte, hogy ez a kezdeményezés a megyei fejlesztési program részévé vált. Így a vízgazdálkodás kiemelt programként valósítható meg a következő hét éves pályázati periódusban, és nem terheli a megye egyéb fejlesztési forrásait.

A vidéknek szüksége van a földre alapozott munkahelyteremtésre, amit részben agrár-feldolgozási, részben turisztikai és hagyományápolási területen képzelnek el. Utóbbiak működőképességére sok jó példa van, de egyelőre csak szűk körben terjedtek el Magyarországon.

- A magyar családoknak és a mezőgazdaságnak is az az érdeke, hogy az alapvető élelmiszerek a kedvezményes Áfa-kulcsba kerüljenek. Nem úgy, mint ahogy most a félsertés forgalmi adójánál láthatjuk. Ehelyett valóságos adócsökkentésre van szükség, ami a fogyasztói árakban is megjelenik – hangoztatta dr. Veres János.