mszp.hu | Belföld | Oktatás
2020. április 17. 11:47

A szakma szerint is botrányosak az érettségi körülményei

A szakma szerint is botrányosak az érettségi körülményei
Csak írásbeli érettségi lesz idén május 4-én a koronavírus-járvány okozta egészségügyi kockázat miatt, ám sokan tarják túl soknak azt 10 diákot és egy tanárt, akit a kormány egy-egy terembe engedne.

Mindeközben drámaian kevesen jelentkeztek a felsőoktatásba: évekig elhúzódó oktatási botrány várható a szakma és az ellenzék szerint egyaránt. Az MSZP-nek azonban van javaslata az oktatás összeomlásának megállítására.

Alapvetően elfogadta a kormány, hogy nagyobb változtatásokra van szükség a hagyományos érettségikhez képest, de egy sor meg nem oldott problémákat hagyott maga után – mondta Hiller István, az MSZP oktatási szakpolitikusa csütörtök este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

„Két opciót vetett fel az MSZP, hogy legyen csak írásbeli, vagy csak szóbeli, és hogy legyen egy B-terv arra az esetre, ha azt mondják az egészségügyi szakemberek, hogy nem javasolják a személyes jelenlétet semmilyen formában. Még most is azt kérjük, hogy a május 4. ne legyen kőbe vésve, hiszen az elmaradt szóbelik miatt kitolódhat a határidő, semmi baj nem lenne, ha később történne” – mondta Hiller.

A volt kultuszminiszter elmondta, a kialakult helyzetben a vizsgázók és vizsgáztatók egészségének megőrzése mindent felülír, még a szakmai, minőségi szempontokat is. 

Éppen ezért az MSZP elfogadhatatlannak tartja a kormány döntését arról, hogy 10 diák és egy tanár legyen a teremben egyszerre. „Ne legyen több mint öt érettségiző diák és egy felügyelő tanár egy helységben. A helyzethez alkalmazkodni kell!” – hívta fel a figyelmet.

Elmondta, a kormány döntése az érettségivel kapcsolatban csak nagy vonalakban értelmezhető, sok nyitott kérdést, tisztázatlan részletet hagy maga után. „A Pedagógusok Szakszervezete egy nagyon tartalmas nyilatkozatot adott ki, amiben sorra veszi a nyitott kérdéseket. Ezeket azonban nem tudja más megválaszolni, mint a mindenkori kormány” – tette hozzá.

Rávilágított arra is, hogy nemcsak a mostani egészségügyi helyzet okoz nehézségét, a gazdaság is évekre előre komoly bajba került a kormány elhibázott oktatáspolitikája miatt, hiszen idén, már a vírus előtt sokkal kevesebben jelentkeztek a felsőoktatásba.

„A gazdaság beindításához és működtetéséhez több diplomásra van szükség. Csak akkor megkérdeznénk, hogy az elmúlt 10 évben miért csinálták azt, hogy minden lehető módon szűkítették a felsőoktatásba való bejutás lehetőségét? Kimondottan arról beszéltek, hogy nem kell ennyi felsőoktatási hallgató”!

A szocialista politikus hangsúlyozta, drámai, hogy 20.000 hallgatójelölttel kevesebb van idén, ami 1 év alatt 18%-os visszaesést jelent, de nem egységesen. Van, ahol sokkal ijesztőbbek az adatok, például a Nyíregyházi Egyetemre 44%-kal, a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karára 56%-kal, a Győri Egyetem Apáczai Karára 37%-kal, Dunaújvárosba pedig 41%-kal kevesebben jelentkeztek [a pedagógus karokra], mondta.

„Arról van szó, hogy a vidéki pedagógusképzést azokban a városokban, amelyek nem rendelkeznek Tudományegyetemmel, gyakorlatilag szétverték! Ennek a vesztese a vidéki értelmiség, a még meglévő középosztály, amely a felsőoktatást a társadalmi felemelkedés és mobilitás legfontosabb eszközének tartotta.  

Hiller István ugyanakkor rámutatott, hogy a kialakult helyzetben „Az a felelős ellenzéki, aki nem csak azt tudja mondani, hogy mi nem jó. Kormányzóképesség az, amikor meg tudom mondani és javaslatot tudok tenni, hogy hogyan lehet megoldani”! Javasolta, a kormány idén hirdessen egy nagyságrenddel szélesebb körű pótfelvételit, valamint államilag finanszírozott helyeket azon intézmények szakjaira, ahova drámaian kicsi a jelentkezés.

Végezetül felhívta a figyelmet, „Minden elvesztegetett nap és óra a szervezés időszakában megduplázódik vagy megháromszorozódik.  Amiről most szólnak már a javaslataink, az normál esetben augusztus, de most kell elkezdeni szervezni és gondolkodni a pótfelvételikel kapcsolatban is.  Azért tesszük ezt a javaslatot, mert különben katasztrofális helyzet alakul ki, elsősorban a vidéki városok felsőoktatásában”!

Kapcsolódó párttagok