mszp.hu | Belföld
2022. május 19. 00:52

A szakmaiságot vagy a NER érdekköreit fogja képviselni Nagy Márton?

Vajon a szakmát képviseli majd vagy a NER érdekköreit szolgálja majd ki Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterként? – tette fel a kérdést Vajda Zoltán, a Parlament Költségvetési Bizottságának MSZP-s elnöke a miniszterjelölt meghallgatása után sajtótájékoztatón szerdán.

„Ezt nem tudjuk egyelőre” – állapította meg Vajda, jelezve: „óvatosan megelőlegezte neki a bizalmat” és Nagy miniszteri kinevezésére ellenzékiként nem a „nem” gombot nyomta meg, hanem a tartózkodást.

Mint mondta, Nagy elismert piaci szakember, „szakmailag nagyon meggyőző volt, amit ő mondott”. Vajda pozitívumként értékelte, hogy Nagy hajlandó volt egyenként válaszolni a bizottsági tagiok kérdéseire, és egy prezentációval is készült.

Vajda megjegyzésre érdemesnek nevezte Nagy leírását a magyar gazdaságpolitikáról. E szerint az egy háromszöget alkot, melynek három sarkában Matolcsy György jegybankelnök, Varga Mihály régi-új pénzügyminiszter és a gazdaságfejlesztési miniszter áll, de a közepén egy negyedik szereplő, Orbán Viktor hozza a gazdasági döntéseket.

Vajda fontos kijelentésként emelte ki Nagy közléseiből, hogy „az olcsó hiteleknek vége” és meg kell barátkoznunk a kétszámjegyű kamatlábakkal; valamint hogy a dráguló hiteleket hatékonyság és termelékenység szempontjából hosszabb távon nehéz kitermelni.

Mit mondta, egyetért Naggyal abban, hogy Magyarországon nemzetközi összehasonlításban nem hatékonyan működik a bankrendszer és drága a bankolás; „azzal kevésbé, hogy minthogyha ebből azt a következtetést vonná le, hogy ki kell rúgni banki alkalmazottakat” – folytatta Vajda.

Vajda érdekesnek nevezte Nagy megközelítését a zöldpolitikát tekintve, mert az Nagy szerint az önellátásról szól, beleértve a napelemek telepítését és Paks2-t is. Nagy mindkettőt fontosnak nevezte.

Nagy nem válaszolt azonban Vajda azon kérdésére, hogy a szélenergiát miért nem akarja hasznosítani Magyarország és „továbbra is lényegében be van tiltva” a szélenergia hasznosítása.

S talán „csak nyelvbotlás volt az ő részéről”, de egy kérdésre azt mondta, „tessék megkérdezni a környezetvédelmi minisztertől, mire jeleztük neki, hogy hát ilyen nincsen. Mondta, hogy nem baj, akkor azt, aki ezért felel” – számolt be Vajda.

Szintén nem kapott választ arra a hangsúlyos kérdésére, mi a jelölt véleménye arról, hogy nincs Magyarországon önálló egészségügyi, oktatási vagy környezetvédelmi minisztérium, „hogyan akar ő gazdaságot fejleszteni, hogyha nincsenek tanárok az iskolában? Vajon ez a munkaalapú társadalom, amiről Orbán Viktor beszél évek óta? Ő ezt támogatandónak tartja vagy kiművelt embereket akar?” – sorolta Vajda a válasz nélkül maradt kérdéseit.

Vajda: Nem kell lopni!

2022-06-18 12:40