mszp.hu | Belföld
2020. március 03. 13:36

A szakmunkásképzésben is a munkavállalói jogok megvédéséért harcol az MSZP

A szakmunkásképzésben is a munkavállalói jogok megvédéséért harcol az MSZP
Nem csak a jövő munkavállalóit, hanem a szakszervezeteket is képviseli az MSZP, amikor benyújtja országgyűlési határozati javaslatát a munkavállalói jogok oktatásának szakképzésbe helyezéséről, mondta Komjáthi Imre, az MSZP alelnöke, keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

„A Magyar Szocialista Párt az, amelyik kiáll a dolgozók, a munkavállalók jogai mellett. Ezt tesszük most is, amikor a mai napon határozati javaslatot terjesztünk a Parlament elé, hogy legyen kötelező a szakmunkásképzésben is a munkavállalói jogok képzése” – jelentette be Komjáthi Imre.

Elmondta, az MSZP célja az, hogy a munkavállalói egységet megteremtse. „A magyar munkavállalókat az tudja megvédeni, ha egységet tudnak teremteni, közösen lépnek fel, szakszervezetet alapítanak, és így védik meg magukat” – mondta.

„A magyar diákokat fel kell készíteni arra az időszakra, amikor már munkavállalók lesznek, hogy meg tudják védeni magukat. Azért is fontos ez, hogy ezeket a vitákat helyben le tudják folytatni majd a munkaadóikkal, és ne kerüljenek bíróságok elé ezek az ügyek. A kapitalista matek egyszerű: minél több profitot akarnak, de ha van szakszervezet, van bérharc, akkor van munkavédelem is” – vázolta az MSZP jövőképét a párt alelnöke.

„A Magyar Szocialista Párt ebben a határozati javaslatban azt követeli, hogy ne tagadják meg a tanulóktól azt a tudást, amivel megvédhetik magukat a munkáltatóktól. Ha kötelezővé tesszük a munkavállalói jogok alapismereteinek képzését a szakképző intézetekben, akkor legalább már a következő generáció meg tudja magát védeni a munkáltatókkal szemben” – hívta fel a figyelmet az ügy jelentőségére a szocialista politikus.

„Tisztességes bért, normális munkakörülményeket, béren kívüli juttatásokat kollektív harcban lehet kiharcolni, ezért mi, a Magyar Szocialista Párt, mindent el fogunk követni azért, hogy egységes és erős szakszervezeti mozgalom jöjjön létre: ezért nyújtunk be olyan törvényeket, amelyeket ők javasolnak” – mondta Komjáthi Imre.

Hozzátette, „Rendkívül fontosnak tartjuk azt is, hogy erről a döntést majd a szakszervezetekkel is megvitassák, mert, hogy ha az iparkamarát be lehet vonni a szakképzéssel kapcsolatos ügyekbe, akkor azt gondoljuk, hogy elvárható a kormánytól, hogy bevonja a szakszervezeteket is”.

Kapcsolódó párttagok