mszp.hu | Belföld | Civilek
2023. március 13. 11:59

A szakszervezetek munkáját is értékelte az MSZP a szombati Nőnapi és Díjátadó Ünnepségen

A szakszervezetek munkáját is értékelte az MSZP a szombati Nőnapi és Díjátadó Ünnepségen
A Magyar Szocialista Párt szombaton, a Nőnapi és Díjátadó Ünnepségén jutalmazta díjjal azokat a nőket, akik a mindennapokban fáradhatatlanul harcolnak a nemek közti egyenlőtlenségek felszámolásáért és egy modern gondolkodású társadalom megalapozásáért.

Az MSZP számos politikusa jelen volt a rendezvényen. A párt két társelnöke, Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre, valamint a Magyar Szocialista Párt Nőtagozatának elnöke, Gurmai Zita, Tóth Bertalan frakcióvezető és a párt alelnöke, Harangozó Gábor is részt vett a díjátadón. 

Gurmai Zita beszédében elmondta, nincs rendben, hogy 150 évnyi nőmozgalom után még mindig csak ott tart a magyar társadalom, hogy csak jogilag számítanak egyenlőnek a nők, az élet számos pontján diszkrimináció éri őket. 2010 óta a Fidesz-kormány mindent megtesz azért, hogy visszafordítsák a demokrácia kerekét. 

A szombati díjátadón azokat jutalmazta a Magyar Szocialista Párt, akik nap mint nap harcolnak a nemek közti egyenlőtlenségek megszüntetéséért, az alkotmányosság helyreállításáért és a demokratikus értékek újjáépítéséért. Gurmai Zita elmondta, ki a rivaldafényben, ki a laptop előtt, de minden díjazott azért dolgozik, hogy a társadalmi egyenlőtlenségek megszűnjenek. 

Szegfű oklevelet kapott többek között Solti Gáborné, aki több évtizede dolgozik a párt közéleti szervezésében, idén pedig már 90 éves lesz. Az utóbbi időben kevesebb rendezvényen tud részt venni, de így is megtalálja a módját annak, hogyan nyújthat segítséget. Többek között adományokat és ruhákat gyűjt hátrányos helyzetű roma közösségeknek.

A díjakat az egész országból érkeztek átvenni a résztvevők, a jelenlevők pedig ki is emelték, nincs még egy ilyen párt, amely elmondhatja magáról, hogy több évtizede működő aktivistahálózattal rendelkezik. 

Közéleti díjból idén hetet osztott ki az MSZP Nőtagozata, hiszen az elmúlt évek korlátozásai miatt több olyan kitüntetés is volt, amit csak most tudtak átadni. A nemzetközi díjazott idén Andreas Schieder, az SPÖ tagja és az Európai Parlament képviselője volt, aki elmondta, Nyugat-Európában látják, hogy Magyarországon hogyan építik le a demokráciát, de a magyar baloldal számíthat a demokratikus világ támogatására.

A demokrácia lerombolása ellen évek óta küzd a Helsinki Bizottság, ezért részesült elismerésben dr. Pardavi Márta, a szervezet társelnöke. Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is közéleti díjazott lett. Hiller István, az MSZP Választmányának elnöke, korábbi oktatási- és kultúrminiszter beszédében elmondta, minisztersége alatt az ő ablaka alatt is tüntettek a szakszervezetek és ez ugyan bosszantotta, de soha nem jutott volna eszébe nem leülni tárgyalni velük, hiszen mindannyian a magyar oktatásért dolgoznak és a fejlődéshez a tárgyalás elengedhetetlen.

A Tanítanék Mozgalom vezetője, Törley Katalin is elismerésben részesült, ugyan törött bokával, de személyesen vette át az emlékplakettet, elmondta, minden körülmény között fontosnak tartja kiállni azért, amiben hiszünk.