2012. január 26. 09:03

A számok nem hazudnak

A számok nem hazudnak. Ezt talán még Czomba Sándor is elismeri. De akkor miért vitatkozik a tényekkel?

Czomba Sándor foglalkoztatási államtitkár vitatja, hogy csupán a kormány trükkös munkahely-matematikája révén nőtt közel 30 ezerrel a foglalkoztatottak száma 2011-ben.

Pedig a KSH munkaerő-piaci adatai nem hazudnak. Az ellátórendszerből 90 nap után kiradírozott munkanélküli már nem számít álláskeresőnek, s ha a korábban napi 6-8 órában foglalkoztatott közmunkás teendőit két, napi 4 órában alkalmazott közmunkással végezteti el a kormány, az nem más, mint a munkaidőalap osztással történő szaporítása.

Vajon honnan veszi Czomba Sándor, hogy az általa nagyvonalúan 30-40 ezresre becsült növekmény a versenyszférában valósult meg, mikor 50 ezer fővel nőtt a részmunkaidős, és 22 ezer fővel csökkent a teljes munkaidős foglalkoztatás?

Örülünk ugyanakkor, hogy a kormány immár legalább államtitkári szinten elismeri az eddigi gazdaságpolitikája kudarcát: ”amíg a gazdaság motorjai nem indulnak be, addig a foglalkoztatásban csodákat elérni nem lehet”...

Az MSZP arra kéri Czomba Sándort, hogy ezt a felfedezését Matolcsy Györggyel is ossza meg, ugyanis minden felmérés azt mutatja, hogy idén sem nőni, hanem csökkenni fog a munkahelyek a száma. Nem véletlenül: azok az elhibázott kormányzati intézkedések hozzák ezt magukkal, amelyek olyan lehetetlen feltételeket szabnak a munkaadók számára.

2011-ben több mint 10 százalékkal növelte árbevételét a Michelin Hungária Kft., ám a cég elbizonytalanodott további magyarországi beruházásait illetően - írta a Világgazdaság szerdán.  Szintén szerdai hír, hogy a takarékosság jegyében működési- és beruházási költségeit csökkenti idén a Mavir Zrt., holott üzemi eredménye tavaly tízmilliárd forint felett lehetett. Néhány hete a Demján Sándor által tulajdonolt Trigránit ugyan terjeszkedési terveiről számolt be, csak épp nem Magyarországon, hanem tőlünk keletre kíván bővíteni...

Ezek után már csak egy kérésünk lenne az államtitkárhoz: nevezze meg legyen kedves azokat a reálgazdasági ágazatokat, amelyekben az általa említett munkahelyek létrejöttek. Mert mi nem találjuk.

Gúr Nándor,
országgyűlési képviselő,
a Foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elnöke