mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Energetika Pénzügy
2020. november 25. 13:32

A szándékosan magasan tartott rezsidíjak helyett az energiaárak azonnali és igazságos csökkentését! – Reagálás Varga Mihály interjújára

A szándékosan magasan tartott rezsidíjak helyett az energiaárak azonnali és igazságos csökkentését! – Reagálás Varga Mihály interjújára
Varga Mihály a Világgazdaságnak adott interjújában egyértelművé tette, hogy a válság közepén is maradnak a szándékosan magasan tartott árak és nem lesz rezsicsökkentés.

A pénzügyminiszter ugyanis bejelentette, hogy a kormány nem készül központi intézkedésre az energiaárakkal kapcsolatban, azaz a Fidesz továbbra is a nyerészkedés pártján áll.

A miniszteri kinyilatkoztatást azonban most sem követte magyarázat arra vonatkozóan, hogy a kormány miért tartja indokolatlanul magasan az árakat, hogy miért adja a 30-40 forintos gázt 101 forintért a háztartásoknak.

Vérlázító, hogy a Fidesz még egy válság kellős közepén sem hajlandó felhagyni a nyerészkedéssel. Ha esetleg Varga Mihály elfelejtette volna, akkor emlékeztetnénk, hogy több százezer embernek szűnt meg az állása, több százezer dolgozónak csökkent a jövedelme és 150 ezer munkanélküli már semmilyen támogatást sem kap. A számok mögött pedig emberek vannak, olyan emberek, akiknek a megélhetését veszélyeztetik a szándékosan magasan tartott díjakkal.

Az MSZP szerint mindent meg kell tenni az emberek megélhetésének biztosítása érdekében. Ezért az MSZP és a Párbeszéd olyan javaslatot nyújtott be, amely igazságos, sávos árrendszert és egy olyan rendszert vezetne be, amely a létfenntartáshoz szükséges minimális mértékéig megfizethető, az ivóvíz esetében jelképes áron, alanyi jogon biztosítja mindenki számára az alapvető közszolgáltatásokhoz való hozzáférést. Így sokkal olcsóbban, a jelenlegi díj feléért kapná a lakosság a létminimumnak megfelelő mértékű gáz-, és villanyszolgáltatást, a víz esetében pedig jelképes, egy forintos áron jutna mindenki havonta egy köbméterhez.

Az MSZP szerint a biztos megélhetés és a tisztességes lakhatás mindenkinek jár, ezért szociáldemokrata pártként azért harcol, hogy a jövőben senki se kerüljön emberhez méltatlan helyzetbe azért, mert nem tudja fizetni a rezsit.

 

Tóth Bertalan,
az MSZP társelnöke, frakcióvezető

Kapcsolódó párttagok