2011. augusztus 21. 14:47

A szegénység a fejlett és a fejlődő világban is nőarcú

A társadalom tele van megoldásra váró kihívásokkal, legyen szó a fejlett vagy a fejlődő országokról. Habár két gyökeresen eltérő világról van szó, közös bennük, hogy a nők helyzetének rendezése, fejlesztése a kulcs a megoldáshoz - mondta dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő a dániai Koldingban, ahol részt vett a Dán Szociáldemokrata Párt nőjogi konferenciáján.

Előadásában az Európai Szocialisták Pártja Nőszervezetének (PES Women) elnöke hangsúlyozta: a világ egyik felében annak lehetünk szemtanúi, hogy a nők a munkaerőpiacon hátrányból indulnak, és a gazdasági válság is őket sújtja a leginkább. Ez semmiképpen sem ösztönzi gyermekvállalást az elöregedő nyugati társadalmakban. Eközben a világ más, túlnépesedéssel és szegénységgel küzdő részeiből sorra olyan hírek érkeznek, hogy a nők és a gyerekek teszik ki a természeti csapások halálos áldozatainak többségét. Mindkét esetben a nők kiszolgáltatott helyzetét tekinthetjük a legfőbb oknak: a szegénység nőarcúsága a fejlett és a fejlődő világban egyaránt megoldásra váró probléma - hangsúlyozta előadásában Gurmai Zita.

Az európai parlamenti képviselő szerint a fejlett világ politikai döntéshozóinak a felelőssége a legnagyobb, és ennek kapcsán bírálta a helyzeten csak tovább rontó jobboldali konzervatív politikusokat. Jól jellemzi a helyzetet, hogy a női esélyegyenlőség kérdése az Európai Unió Tanácsában többé-kevésbé valamennyi soros elnökség programjában szerepelt, azonban a gyakorlatban már jóval kevesebb elnökség cselekedett az ott leírtak szellemében - zárta hozzászólását Gurmai Zita.