2011. november 16. 10:18

A szegénység elleni fellépésnek továbbra is prioritásnak kell maradnia

Az unió kormányának is nevezett Európai Bizottság 2012. évi munkaprogramjáról tartott vitát kedden az Európai Parlament a biztosi kollégiumot vezető José Manuel Barroso részvételével. Dr. Gurmai Zita európai parlamenti képviselő hozzászólásában többek között az európai polgári kezdeményezés politikai vonatkozásainak valamint az európai nyugdíjrendszerek reformjának fontosságára hívta fel a figyelmet.

A Lisszaboni Szerződés hatályba lépése óta az Európai Bizottság éves munkaprogramjáról – annak elfogadása előtt – az Európai Parlament képviselői is véleményt mondanak. José Manuel Barroso szavaira reagálva Gurmai Zita elmondta: a szegénység és a társadalmi kirekesztettség elleni fellépésnek továbbra is prioritásnak kell maradnia a Bizottság számára. Ennek érdekében az esélyegyenlőségi szemléletről az európai nyugdíjrendszerek reformja során sem szabad megfeledkezni. Napjainkban a bérolló, az alulfizetett szakmákban való munkavállalás, valamint a gyermek- és idősgondozásban való részvétel miatt a nők nyugdíja elmarad a férfiakétól, és gyakran még a létminimum szintjét is alig éri el. Az idős nők számára a szegénység valós fenyegetést jelent. Ezen változtatnunk kell!” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

A férfiak és nők közötti esélyegyenlőség témájánál maradva Gurmai Zita arra kérte a Bizottságot, készítsék el minél előbb a 2004/113-as irányelv alkalmazásáról szóló jelentésüket és az irányvonalakat, amelyek alapján az európai biztosítási ágazat fel tud készülni az ún. Test Achat ügyben hozott bírósági döntés következményeire.

Az európai polgári kezdeményezésről szóló rendelet közelgő életbe lépése kapcsán Gurmai Zita reményét fejezte ki, hogy a logisztikai szükségletek mellett a politikai feltételek is adottak lesznek a kezdeményezések sikeres lebonyolításához. “Bízom benne, hogy a Bizottság bebizonyítja az európai polgároknak, hogy érdemes élniük a közvetlen demokrácia ezen új eszközével” – zárta felszólalását az EP-képviselő.