2012. augusztus 16. 09:31

A szegénység és a romakérdés kezelése

A szegénység és a romakérdés kezelése került előtérbe 2012. augusztus 15-én az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetség által megszervezett programokon, melyeken Teleki László az MSZP országos elnökségének tagja a délelőtt folyamán a megye több településéről érkezett roma közösségi vezetővel és a megyei elnökség tagjaival együtt folytatott egyeztetést az MSZP Kelet-Magyarország Programjának részleteiről.

11 órától sajtótájékoztató keretében került sor a program legfontosabb, a szegénység és a romakérdést közvetlenül érintő részeinek a bemutatására. Szó esett az oktatás kiemelt területéről, a közmunkában dolgozók bérének megemeléséről, a napi nyolcórai foglalkoztatásról, egy a magyarországi cigányságot segítő közalapítvány visszaállításáról, és megfogalmazásra kerültek azok a javaslatok, amelyek a közel 4 millió, létminimum alatt élő magyar ember érdekeit szolgálják.

Teleki László konkrétumai után Bangóné Borbély Ildikó országos elnökségi tag tett kiegészítést és fogalmazott meg kritikát az Orbán-kormány jelenlegi családpolitikája és családtámogatási rendszere ellen, kiemelve, hogy az országban közel 600 ezer ember él alig húszezer forint havi jövedelemből.

Kathiné Juhász Ildikó megyei elnök kiemelte a Kelet-Magyarország Program fontosságát, mivel a keleti régióban élők súlyosabb és hátrányosabb helyzetben vannak, mint az ország más területén élők. A növekvő munkanélküliség, a közmunka program kudarcos megvalósítása az új munkahelyek hiánya, a régiek folyamatos megszűnése, az adóbevételek csökkenése, a termelő tevékenység zsugorodása összességében a gazdasági mutatók mind indokolják a nagyobb odafigyelést, a konkrét elképzelések megfogalmazását. Az itt élőket a munkanélküliség, a növekvő elszegényedés és a gazdasági stagnálás, a gazdasági növekedés hiánya foglalkoztatja. A program véglegesítésének folyamatában és végrehajtásában az MSZP Hajdú-Bihar megyei Területi Szövetsége aktív szerepet kíván vállalni.

A Kelet-Magyarország Program jelenlegi társadalmi vitájának egy állomása volt ez a nap, mely egy felnőttképzésben résztvevő romákkal történt találkozással és beszélgetéssel zárult. Ők megerősítették azokat a tényeket, melyek a sajtótájékoztatón is hangsúlyozásra kerültek, miszerint 47 ezer forintból nem lehet megélni, és az a tapasztalatuk, hogy nem kapnak megfelelő segítséget és normális emberi hozzáállást problémáik kezeléséhez, sőt a kormányváltás óta érezhetően napról-napra rohamosan romlik a helyzetük.