mszp.hu | Belföld
2023. október 10. 21:13

A szegregációt csökkenteni kell az oktatásban is

A szegregációt csökkenteni kell az oktatásban is
A magyar oktatás helyzetéről, az iskolai szegregációról és annak új formáiról is beszélt Hiller István országgyűlési képviselő, az MSZP Választmányának elnöke a keddi parlamenti felszólalásában.

Hiller István választókerületében egy kisfiú tragikus körülmények között meghalt, ezért az MSZP országgyűlési képviselőjének kezdeményezésére a parlament néma felállássál emlékezett meg a gyermekről.

Az MSZP Választmányának elnöke ezután az oktatás helyzetéről beszélt. A 2010-es éveket követően a közoktatási rendszer jelentős átalakításon ment keresztül. Az eltelt bő évtizedben az önkormányzati intézményeket államosították és sok iskola vált egyházi fenntartásúvá, ezen időszak alatt pedig nem sikerült a szegregáció okozta problémákat sem megoldani.

A szegregációnak pedig nem csak a hagyományos formái okoznak nehézségeket, mivel ebben az évtizedben a szegregáció új formái is megjelentek, ilyen például a koronavírus-járvány okozta helyzet is. A járványnak köszönhetően van három olyan évfolyam, ahol az online oktatás következtében a kisdiákok nem tudtak rendesen megtanulni írni, olvasni és számolni. Ez is egyfajta elkülönülés, azaz szegregáció, nem vallási, származási, illetve lakhely szerinti elkülönülésről van itt szó, hanem arról, hogy ezek a diákok jelentős hátrányba kerültek más évfolyamok tanulóihoz képest. Ezért ezzel a három évfolyammal – amelyek a covid miatt a legnagyobb hátrányba kerültek – külön kellene foglalkoznia a magyar oktatáspolitikának.

A magyar közoktatásban az eddigi legmagasabb tandíj összege 7 millió forint évente. Van ma olyan közoktatási intézmény, ahol ennyit kell fizetni az oktatásért. 20 év alatt 2,5-szeresére emelkedett azon diákok száma, akik tandíjjal rendelkező magániskolákba járnak, a legolcsóbb ilyen intézmény havi díja 208 ezer forint, átlagosan pedig 400-500 ezer forintba kerül egy ilyen intézményben a tandíj.

Fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem a legtehetségesebbek iskolája, hanem „ez a legvagyonosabbak elkülönülése” – érvelt Hiller István.

Kapcsolódó párttagok