A szélsőjobb előretörése a nemek közötti esélyegyenlőségre is fenyegetést jelent

Az amerikai és az európai esélyegyenlőségi szabályozás összehasonlítása és a legjobb gyakorlatok megosztása volt a témája annak a brüsszeli kerekasztal-beszélgetésnek, amelyet az Európai Női Lobbi (EWL) rendezetett kedden. Dr. Gurmai Zita, az Európai Szocialisták Pártja (ESZP) Nőszervezetének elnöke hozzászólásában hangsúlyozta: csak a nemi kvóták bevezetésével garantálható, hogy rövid időn belül a nők - a népességen belüli arányukat legalább megközelítő - képviselete biztosított legyen a nemzeti parlamentekben és a politikai élet más területein.

"A nemi kvóták eredményességét egyre több nemzetközi példa támasztja alá. Most már nemcsak a kvóták bevezetésének pozitív hatásait idézhetjük fel, de Dánia példájából láthattuk, hogy a kvótaszabályozás megszüntetése a nők arányának milyen drámai csökkenéshez vezethet a politikai életben" - mondta a szocialista politikus.

Gurmai Zita szerint az európai szocialisták továbbra is élen kívánnak járni a paritás és nemek közötti esélyegyenlőség előmozdításában. Ennek érdekében az ESZP kötelező 50:50 százalékos arányt írt elő a nemzeti delegációk számára, és az ezt nem teljesítő delegációkat a szavazati arányaik csökkentésével sújtja. A baloldal politikus elmondta továbbá, hogy a 27 tagországból 14-ben a progresszív pártok listáján többségben voltak a női jelöltek, az új összetételű szocialista EP-frakcióban 45 százalék a nők aránya, és a frakció által delegált három EP-alelnökből kettő nő.

Az Európai Parlament korábbi magyarországi képviselője az EP-választási eredmények kapcsán arra is felhívta a figyelmet, hogy a szélsőjobboldali, radikális pártok Európa-szerte tapasztalható előretörése komoly fenyegetést jelent a nők helyzetére és a nemek közötti esélyegyenlőségre is.