Külföld | közlemény szélsőjobb
2013. október 10. 09:41

A szélsőségek előretörése Európában

Legyen figyelmeztető jel, ami két hete Görögországban történt, ahol a szélsőjobboldali párt vezetőjét és több tagját letartóztatták, miután a szervezet egyik híve meggyilkolt egy antifasiszta énekest. Bár az unió alapvető értékeken alapszik, nem biztos, hogy mindent megfelelően kezelünk. Észre kell vennünk a figyelmeztető jeleket, amelyek ezeket az értékeket rombolhatják – nyilatkozta dr. Gurmai Zita, EP képviselő.

A szónak nem csak teremtő ereje van. Ugyanannyira lehet pusztító is. Erre legjobb példák azok a gyűlöletbeszédek, amelyekkel a szélsőjobboldal oly sokszor megszólítja híveit. A mi kötelességünk emlékeztetni minden tagállamot ezen eszmék veszélyeire.

A kormányok dolga, hogy megfékezzék a szélsőségeket és azokat a provokációkat, amelyek akár radikális megnyilvánulásokhoz vezethetnek. A társadalom egyetlen rétegét sem lehet kirekeszteni vagy bűnbaknak beállítani. Bármely hasonló szélsőséges megnyilvánulás sérti az emberi jogokat, és ezzel együtt az európai demokráciában is kárt tesz.

Tisztában vagyunk azzal, hogy a válsághelyzetek alatt, erőre kaphatnak a szélsőséges eszmék. Ennek tudatában viszont fokozottan kell figyelnünk az eseményeket, és ahol ez a jelenség felbukkan, ott már a legelején fel kell lépni ellene. Ezt pedig csak úgy tudjuk elérni, ha megerősítjük az európai társadalmi modellt, és egész Európát egy igazságosabb útra tereljük.