2012. március 13. 18:01

A személyszállítási törvény vesztese a vidék

A mai napon az Országgyűlés folytatta a személyszállítási szolgáltatásokról szóló törvény tervezetének vitáját. A somogyi országgyűlési képviselők közül egyedül voltam jelen és hozzászólásomban a következőket mondtam el:

Helyesnek tartom, hogy a Kormány kezdeményezte a személyszállításra vonatkozó szabályok módosítását.

Ugyanakkor teljesen elfogadhatatlan, hogy a konkrét szándékok titokban maradnak, miközben a minisztériumban készül a megszüntetendő vasúti járatok listája.

Az MSZP szerint a legfontosabb szempont az, hogy az emberek el tudjanak jutni a munkahelyükre, a diákok az iskolába. Ezt a tervezetben nem látjuk garantálva. Nőnek az árak, az üzemanyag árak az egekbe szöknek - ez nyilván beépül a közlekedés árába is -, csökken az alacsony fizetésű emberek jövedelme és nincs garancia arra, hogy közösségi közlekedéssel eljuthassanak a munkahelyre, iskolába.

A somogyi FIDESZ-es képviselők hisztérikus kampányt folytattak, amikor az MSZP át akarta alakítani a vasúti közlekedést. 2009. szeptember 26-án Grúber Attila /FIDESZ/harsány hangon követelte a "csicsali" járat megmaradását. 2009. október 22-én Mátrai Márta /FIDESZ/ garanciát követelt arra nézve, hogy egyetlen szárnyvonalat se szüntessenek meg. Most egyetlen somogyi FIDESZ-es képviselő sem tartja fontosnak, hogy bejöjjön a munkahelyére és érveljen a somogyi emberek érdekében.

Kiszivárgott információk szerint országosan 412 járat kerül megszüntetésre és Somogy megyében 6 vasúti járat került veszélybe. Kaposvár-Siófok között 2, Pécs-Barcs között 1 és Gyékényes-Barcs között 3 járat megszüntetését tervezi a kormány. A jelentős kapacitás szűkítés vesztese a vidék. Ezért az MSZP azt javasolja, hogy a legfontosabb célt - a munkahelyek, iskolák elérhetőségének biztosítását - szem előtt tartva a helyközi közlekedéshez hasonlóan a helyi közlekedésnél is fizesse a munkaadó a bérlet 80 %-át. Legyen hatósági áras a közlekedés, hogy ne emelkedjen az egekbe a munkaadók és az emberek terhe.

Ugyanakkor ez a tétel ne kerüljön bele a cafetériába.

Ezekkel a szabályokkal javítható az emberek foglalkoztatásának biztonsága és a közösségi közlekedés minimális céljainak garantálása. Felszólítom a FIDESZ somogyi képviselőit, hogy támogassák javaslataimat a somogyi emberek érdekében.

Dr. Lamperth Mónika,
országgyűlési képviselő