mszp.hu | Belföld
2021. január 14. 12:27

A szemünk előtt alakul át a politikai tér

A szemünk előtt alakul át a politikai tér
Az emberek világszerte joggal várják a szociális fordulatot, mégsem szabad olyat ígérni, ami később nem teljesíthető.

Hazánk különösen nagy válságba került, ezért most fokozottan szükség lesz a rendkívül megromlott nemzetközi kapcsolataink helyreállítására – mondta Mesterházy Attila, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtök reggel az ATV Start című műsorában. „Jelentős mértékben alakul át éppen az a külpolitikai tér, ami eddig körül vette az Orbán-kormányt” – emelte ki.

Emlékeztetett, elemzők szerint az új EU-s vívmányoknál az USA új, reálpolitikai megerősödésének még nagyobb hatása lehet. „A trumpizmus nagy bátorítást adott az összes populista kormánynak, akik autokrata módon akarják vezetni az országot – például Magyarországot is ide kell, hogy soroljuk” – mondta.

A szocialista képviselő elmondta, egyértelmű, hogy az USA-ban most mind a bel-, mind a külpolitikában új irány nyílik, Magyarországnak pedig rendkívül fontos lesz most mind a politikai, mind a gazdasági kapcsolatok megerősítése, hiszen nemzetközi összevetés alapján hazánk most különösen eladósodott. „Az államadósságunk most történelmi rekordot dönt, minden becslés szerint 80% fölé is megy” – figyelmeztetett.

Aláhúzta, ez azt is jelenti, hogy a kormányváltó köztársaságpárti erőknek arra is tekintettel kell lenniük, hogy Magyarországot közelmúltbeli történelme egyik legsúlyosabb válságába taszították. „Megítélésem szerint ma nem csak úgy általában jó programot kell írniuk az ellenzéki pártoknak, hanem válságkezelő programot kell írniuk, elkerülve azt a csapdát, hogy olyanokat ígérjenek, ami később nem megvalósítható” – húzta alá Mesterházy Attila.

„A Fidesz politikáját természetesen a választási év is befolyásolja, tehát nem csak a válsághelyzet, hanem az is, hogy jövőre választásaink lesznek, és az is, hogy komoly esély van, hogy elvesztik a választásokat” – mutatott rá.

Elmondta, szerinte nagy kreativitással kell majd választási programot írni, és nagyon erősen kell fókuszálni arra is, hogy mik a mai realitások, „mert ezek a mai realitások nem fognak eltűnni másfél év alatt”.

„Azt szokták mondani afféle „ökölszabályként”, hogy a választók memóriája úgy egy évig visszamenőleg éles, az annál korábbi dolgokra talán kevésbé figyel oda a többség. Ezért gyanítható, hogy a kormány most spájzolja a forrásokat, és majd úgy tavasz környékén fogjuk meglátni, hogy mekkora mennyiségű pénzt önt rá az országra” – vetítette előre.

„Úgy látom, sok forrást fognak adni például a vidéknek, pont azért, hogy azt lássák az emberek, hogy a kormány forrással árasztja el őket, és az Európai Uniótól érkeznek is olyan források 1000 milliárdos nagyságrendben, amit be lehet erre forgatni” –  mondta  Mesterházy Attila.

Kapcsolódó párttagok