Külföld | nemzeti tanács autonómia Szerbia
2012. november 08. 13:18

A szerbiai nemzeti tanácsok által megtestesített személyi elvű autonómia Európában mintaértékű

A vajdasági autonómia működési feltételeit biztosítani kell!

"Európában is mintaértékű a Szerbiában kialakított nemzeti tanácsok rendszere, amely az országban élő nemzeti kisebbségek számára biztosítja a személyi elvű autonómiát. Az anyanyelv használatának, az oktatáshoz és a kulturális élethez kapcsolódó jogok gyakorlásának azonban csak akkor lesznek adottak a feltételei, ha a belgrádi központi kormányzat biztosítja az ehhez szükséges anyagi forrásokat, és kiküszöböli a kisebbségi jogok gyakorlását szolgáló jogszabály-ütközéseket.

A belgrádi szerb központi kormányzat és a szerb vajdasági helyi vezetés közötti konfliktusok egyre gyakoribbak. A konfliktus azonban nem a többség és kisebbség között van, hiszen a Vajdaság lakosságának 80%-a szerb nemzetiségű" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az Európai Parlament Nemzeti Kisebbségügyi Intergroupjának társelnöke, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője, miután találkozott Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyarok Szövetségének elnökével.

Tabajdi Csaba és Pásztor István megállapodtak abban, hogy a Nemzeti Kisebbségügyi Intergroup decemberi ülésén a Vajdasági Autonóm Tartomány helyzetét fogják tárgyalni. Az ülésen a tervek szerint felszólal Pásztor István, a tartományi parlament elnökeként, valamint a magyar, a szlovák, a román és más nemzeti tanácsok elnökei. Az Intergroup ülés célja, hogy megismertesse az Európai Parlament tagjaival a Szerbiában kialakított autonómiamodell működését, annak kiváló tapasztalatait, illetve működésének hiányosságait.

A szocialista delegációvezető aláhúzta: "A vajdasági autonómia feltételeinek biztosítása azért lenne fontos, hogy ne törjön meg a legdinamikusabban fejlődő szerbiai térség gazdasági lendülete. Ez a vajdasági magyarok, de az ott élő szerbek, és a többi nemzeti kisebbség érdeke is. Erre a tényre minden fórumon fel fogom hívni európai parlamenti képviselőtársaim és az Európai Bizottság illetékes tisztviselőinek figyelmét" - hangsúlyozta Tabajdi Csaba.