mszp.hu | Belföld, Gazdaság, Külföld | Európai Unió Külügy
2015. szeptember 26. 17:42

A szerénység a magyar kormányra is ráférne

A szerénység a magyar kormányra is ráférne
Reagálás Szijjártó Péter újabb kirohanására.

 Magyarországon nincs választási kampány, úgyhogy a magyar külügyminiszter befejezhetné végre a hetek óta tartó diplomáciai ámokfutását.

A Szijjártó Péter által végrehajtott kirohanás-sorozat újabb állomásaként ma épp a horvát kormány részesült alpári stílusban megfogalmazott magyar kormányzati kritikában. Emlékeztetnénk Szijjártó Pétert, hogy már nem a Fidesz szóvivője, hanem Magyarország külügyminisztere. A magyar nemzeti érdek pedig azt diktálja, hogy a Fidesz-kormány a napi pártpolitikai érdekei helyett Magyarország hosszú távú érdekeit tartsa szem előtt.

A szerénység a magyar kormányra is ráférne, hiszen az utóbbi hetekben maga is tömegesen szállítja regisztráció nélkül Ausztria határaihoz a menekülteket, és a civilek segítsége nélkül humanitárius katasztrófa alakult volna ki nálunk is. Indokolt a szerénység azért is, mert a magyar kormány nem olyan rég még a saját rendőrei és katonai ellátásáról sem volt képes gondoskodni.

A menekültválság kezeléséhez sikeres nemzetközi együttműködésre van szükség, amihez a magyar kormánynak is a partnereket, nem pedig a konfliktusokat kellene keresnie. Elvárjuk, hogy ne szítani, hanem csitítani próbálják a feszültségeket azért is, mert szövetségesekre a mostani krízis elmúltával is szükségünk lesz.

Mesterházy Attila,
a Külügyi bizottság tagja