mszp.hu | Belföld, Gazdaság | Egészségügy Foglalkoztatás
2020. december 09. 11:32

A szlovák példa bizonyítja a tömeges tesztelés hatékonyságát, ezért önkéntes, tömeges, ingyenes tesztelést Magyarországon is!

A magyar kormány szerint irreális elvárás, hogy minél szélesebb körben, akár az ország valamennyi lakosát érintően végezzenek teszteléseket a koronavírusra.

A Szlovákiában elvégzett országos tesztelés eredményei azonban azt mutatják, hogy ez az intézkedés nemcsak kivitelezhető, hanem hatásos is. Szlovákiában ugyanis egy hét alatt nagymértékben csökkent a fertőzöttségi ráta.

Úgy látszik egyre inkább az az irreális elvárás, hogy a magyar kormány a megfelelő időben hozza meg a szükséges intézkedéseket. Milyen bizonyíték kell még a Fidesznek ahhoz, hogy belássa, a tömeges tesztelés nagymértékben csökkenti a fertőzések számát?

A kormány ismét késlekedik, de még mindig dönthet úgy, hogy elrendeli az ingyenesen elérhető tömeges, önkéntes tesztelést annak érdekében, hogy biztonságosabbá tegye az ünnepi időszakot.

Az MSZP ezért azt követeli, hogy a kormány kezdje meg a tömeges és önkéntes szűrést, és a szigorú kontaktkutatást, mert tudni kell, hogy ki beteg, és ki nem! Továbbá 100 százalékos táppénzt kell biztosítani azoknak, akik koronavírusos tüneteket mutatnak és karanténba kerülnek! Ez ugyanis visszaszorítaná a járvány terjedését, mert az emberek nem félnének a kisebb összegű táppénztől és nem mennének betegen dolgozni!

Mindjárt itt a karácsony, nem lehet tovább tétlenkedni! Orbán Viktornak rendelkezésére áll minden szükséges eszköz, nem mutogathat senkire! Ezért minden, amit tesznek vagy nem tesznek, az a miniszterelnök és a kormány felelőssége.

MSZP

Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, országgyűlési képviselő