2011. március 19. 12:31

A szó elszáll, a jogszabály megmarad

"A nők bátor intézkedéseket várnak a kormányon lévőktől itthon és Európában, nem pedig esélyegyenlőségi blablát" - mondta dr. Gurmai Zita EP-képviselő az Európai Parlament magyarországi Tájékoztatási Központja által szervezett nőnapi eseményen, Debrecenben. Az esemény témája a női munkavállalás volt.

Gurmai szerint a nőket még ma is számos diszkrimináció éri, így hiába 100 éves a nőnap, még mindig van értelme: "A nők még mindig komoly problémákkal küzdenek a munka világában. Nehezebben találnak végzettségüknek megfelelő munkát, alacsonyabb bért kapnak, mint a férfiak, gyakran ugyanazért a munkáért, gyakrabban szakad meg a karrierjük, s a végén alacsonyabb a nyugdíjuk is. Arról nem is beszélve, hogy a munka és a magánélet összeegyeztetése alig megoldott, az anyák még ma is gyakran diszkrimináció áldozatai".

Hozzátette, hogy álláspontja szerint Magyarországon a Fidesz-kormány politikája nem segíti a nőket, hiszen a kormánynak az a célja, hogy kivonja a nőket a munkaerőpiacról. "Magyarországon nem létezik anyabarát politika. Ma a három év alatti gyermekek mindössze 10 százaléka részesül bölcsődei ellátásban, ami harmada az uniós célkitűzésnek, és ahhoz vezet, hogy a nők kiesnek a munkaerőpiacról, gyakran örökre. A 3-6 év közötti gyerekek óvodai ellátottsága is 11 százalékkal alacsonyabb, mint az uniós 90 százalékos célkitűzés. A férfiak továbbra sem osztoznak a szülői szabadságban, ami a záloga a nőkkel szembeni diszkrimináció eltűnésének".

 A szocialista EP-képviselő arról is beszélt, hogy a nők munkaerő-piaci helyzete attól nem fog megoldódni, hogy deklaráljuk, meg kell oldani. "Kötelező erejű jogszabályokra van szükség, több óvodára és bölcsődére, vállalati szinten is, és a férfiaknak egyenlő mértékben ki kell venniük a részüket a gyereknevelésből. Az európai és magyar nők ezeket a bátor intézkedéseket várják, nem pedig folyamatos ígéreteket" - tette hozzá Gurmai Zita.