2011. február 11. 16:25

A szó elszáll, az Alkotmány marad!

A Fidesz és a KDNP huzakodása a készülő alkotmány körül nem úgy zárult, hogy az az  állampolgárokat megnyugtathatná. Hiába kötnek bármilyen háttéralkut, hiába esküszik meg a KDNP, hogy nem akarja majd az abortusztörvényt szigorítani: A szó elszáll, az Alkotmány megmarad.

Ha a Fidesz és a KDNP által benyújtott alkotmánykoncepció érvényesül, akkor bárki joggal kezdeményezheti majd az Alkotmánybíróságnál a jelenlegi abortusztörvény megsemmisítését, nem is kell ezzel a KDNP-nek fáradnia.

A Fidesz és a KDNP közös Alkotmányelőkészítő Bizottságának határozati javaslata szerint az emberi élet a fogantatással kezdődik, így attól kezdve sérthetetlen: ?Minden ember életét fogantatásától kezdve védelem illeti meg. Az emberi élet sérthetetlen." Ezzel szemben a jelenlegi Alkotmány ezt a jogot a születéstől kezdve rögzítette? Minden embernek veleszületett joga van az élethez."

Ha a változtatást az új javaslat szerint a kétharmados többség elfogadja, édesmindegy, mit ígér most a KDNP. Az Alkotmánybíróság akár jobb meggyőződése ellenére sem tehet majd mást, mint kimutatja az abortusztörvény alkotmányellenességét az új alkotmányhoz képest. De bárki hasonló hivatkozással felvetheti az  esemény utáni tabletták betiltását.

Ebből a példából is látszik, hogy az alkotmányozás tétje nemcsak jelképes. A személyes életünkről van szó. Ezt már megtanulhatták azok az élettársak, akik közösen nevelik esetleg előző házasságukból hozott gyerekeiket, és három gyerek esetén nem vehetnek igénybe ugyanakkora adókedvezményt, mint a hasonló helyzetű házastársak. Számukra már nemcsak írott malaszt az új alkotmánykoncepció ami úgynevezett "kiemelt védelemben" csak a házasságon alapuló családot részesítené. Ennek az elvnek az érvényesülése máris havi hetvenezer forintot vett ki a háromgyerekes élettársak zsebéből. A Fidesz-frakció először kapásból letagadta az élettársak hátrányát az adókedvezmények bizonyos típusainál, majd kapkodva törvénymódosítást kezdtek emlegetni. Javaslat azonban sehol, pedig a szó elszáll, az Alkotmány és az adótörvény marad!

Ez így is lesz, amíg a kormányzó pártok nem veszik tudomásul: az alkotmány nem pártügy, hanem közügy. Arról nem egymással, hanem az országgal kellene megegyezni.


Lendvai Ildikó,
az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának tagja