mszp.hu | Belföld
2021. november 30. 16:16

A szociális ágazat is a Fidesz önkormányzatok elleni hadjáratának áldozata

Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint mintegy 30%-os munkaerőhiánnyal küzd a szociális ágazat, aminek elsősorban az az oka, hogy az alacsony bérek miatt nagyon kevesen választják ezt a hivatást és sokan el is hagyják a pályát. Ezzel a Fidesz is tisztában van, mégis tovább súlyosbítja a problémát, ugyanis az önkormányzatok kivéreztetésének egyik következménye, hogy még ha lennének is jelentkezők a betöltetlen állásokra, akkor sem tudnak az intézmények több embert felvenni, mert a fenntartó önkormányzatoknak nincs pénzük a fizetésükre.

A szociális szféra dolgozói alulfizetettek és túlterheltek, nincs elegendő munkavállaló és nincs megfelelő számú utánpótlás sem és ez már rövid időn belül veszélybe fogja sodorni az egész ellátórendszert. Ezen pedig az alapbér és a hozzá kapcsolódó ágazati összevont pótlék januári 20 százalékos emelése sem fog változtatni, mivel annak nagy részét a minimálbér és bérminimum emelése teszi ki. A dolgozók jelentős része a szakszervezetek szerint, ugyanis a minimálbért vagy garantált bérminimumot keresi meg, így csak azt kapják januártól, ami kötelezően jár nekik.

Az MSZP szerint meg kell erősíteni a szociális ellátórendszert azért, hogy a jövőben is biztosítható legyen a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők ellátása! Az önkormányzatok anyagi helyzetének biztosítása érdekében pedig a kötelező feladataik ellátásához szükséges pénzügyi fedezetet az állami költségvetésből igazságos rendszerben kell biztosítani.

Olyan béremelést kell biztosítani a szociális szakmákban, amely lehetővé teszi a tisztességes megélhetést másodállás vállalása nélkül is. Be kell vezetni egy olyan ösztöndíjprogramot a szociális szakmához kapcsolódó szakokra jelentkezők számára, amellyel enyhíteni lehet a szakemberhiányon. Továbbá a járvány alatt végzett áldozatos munkájuk elismeréseként biztosítani kell azt az 500 ezer forintos jutalmat a szociális ágazat dolgozóinak, amelyet a Fidesz megtagadott tőlük. Mindezek megvalósulására pedig a 2022-es kormányváltást követően az MSZP jelenti a garanciát.

MSZP