mszp.hu | Belföld
2021. május 08. 11:31

A szociális ágazat problémáit átfogó bérrendezéssel és ösztöndíjprogrammal lehet megoldani!

A Fidesz nem fordíthat továbbra is hátat az idősek, a gyermekek és a fogyatékkal élők ellátását végző embereknek! Kásler Miklósnak érdemben foglalkoznia kell azzal a 16 ezer aláírást tartalmazó petícióval, amit a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete kezdeményezett a szociális ágazatban dolgozók béremeléséért.

A fizetések emelésére égető szükség van ezen a területen, ugyanis rengetegen nem tudnak megélni a bérükből, ami miatt másodállás vállalására kényszerülnek. A megalázóan alacsony jövedelmek okozta létszámhiány pedig veszélybe fogja sodorni az egész ellátórendszert.

Az, hogy a rendszer eddig nem omlott össze egyedül az elhivatott dolgozók helytállásának köszönhető. Emiatt pedig a kormánynak hálásnak kellene lennie, ezért ismét felszólítjuk a Fideszt, hogy végre adja meg a szociális ágazat dolgozói számára is azt az egyszeri 500 ezer forintos pluszjuttatást az elmúlt időszakban nyújtott teljesítményük elismeréseként, amelyet az MSZP már egy éve követel a számukra.

A szociális ágazat dolgozóinak 55 százaléka havonta 141 ezer és 200 ezer forint közötti nettó fizetést visz haza. Azonban, ha a Fidesz támogatná az MSZP adómentes minimálbérre és az alacsony fizetések adójának csökkentésére vonatkozó javaslatát, akkor már rövid időn belül érdemi segítséget lehetne nyújtani az alulfizetett munkavállalóknak.

Azonban ismerjük a Fideszt, ezért a dolgozók számára a garanciát ebben az ügyben is a 2022-es kormányváltás jelenti. Az MSZP, ahogyan azt a „Kormányváltást, Korszakváltást” című előválasztási programjában ígéri 2022 után adómentessé teszi a minimálbért, továbbá olyan béremelést fog biztosítani a szociális szakmákban, amely lehetővé teszi a tisztességes megélhetést másodállás vállalása nélkül is. Ezen felül pedig be fog vezetni egy olyan ösztöndíjprogramot a szociális szakmához kapcsolódó szakokra jelentkezők számára, amellyel enyhíteni lehet a szakemberhiányon.

MSZP
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke