mszp.hu | Belföld, Gazdaság
2022. január 05. 13:13

A szociális jogállami népszavazás egyenes út a sikeres kormányváltáshoz

A szociális jogállami népszavazás egyenes út a sikeres kormányváltáshoz
A rabszolgatörvény közös elutasításának harmadik évfordulóján féltávnál tart a kormányváltó, demokratikus választási szövetség aláírásgyűjtése, amely jelentős lépés a demokratikus nemzeti egységkormány létrejötte felé.

Három éve utasította el az egységes ellenzék a rabszolgatörvényt – most a Diákvárosért és az álláskeresési járadék tisztességes felemeléséért szóló népszavazási aláírásgyűjtéssel küzdenek a magyar emberek jogaiért. A népszavazás egyben lépés a kormányváltás irányába is – erről tartottak sajtótájékoztatót Budapesten a Nyugati téren a demokratikus ellenzék képviselői.

„A demokráciában a nép uralkodik és nem a népen uralkodnak” – indítottKarácsony Gergely budapesti főpolgármester, a népszavazás kezdeményezője. „Erről szól az a népszavazási kezdeményezés, ami miatt most itt vagyunk, hogy végre Magyarország fontos témáiról szóljon a közbeszéd a Fidesz által ránk erőltetett kamutémák helyett. És ez a kormányváltás lényege is, hogy Magyarországnakolyan kormánya legyen, amely nem uralkodik a népen, hanem szolgálja azt” – tette hozzá a Párbeszéd társerlnöke.

Bejelentette, az év végi szünetek és a rossz idő ellenére is, közel 100.000 aláírás gyűjtöttek össze a népszavazáshoz az ellenzéki pártok aktivistái és a civilek. „A népszavazás visz el minket a jövő áprilisi választásokig, ahol véget vetünk annak a politikának, ahol a népen uralkodnak és visszaadjuk a hatalmat a népnek” – ígérte.

”Arra bíztatok mindenkit, hogy jöjjön el és írja alá az íveket” – kérte Dobrev Klára. A DK EP-képviselője nyomatékosította, éppen annyit tesz hozzá egy aláírás a kormányváltáshoz, mint minden egyes szavazat jövő áprilisban. „Egy aláírás, egy perc megállás egy sokkal szabadabb Magyarországért” – tette hozzá.

Donáth Anna kiemelte, lakhatási és megélhetési válság van ma Magyarországon. „Minden létező eszközt meg kell ragadnunk azért, hogy egy emberségesebb és igazságosabb országban éljünk – a népszavazás kezdeményezése erről szól” – mondta el a Momentum elnöke.

„Előválasztás, népszavazás, kormányváltás, ez a mi ügyünk, a demokratáknak az ügye és az ország ügye! Nemet kell mondanunk a kínai eladósodásra, nemet kell mondanunk a hitelre, igent kell mondanunk a vidékieknek felépülő kollégiumi hálózatra és a Diákvárosra! Nemet kell mondanunk a magyar munkavállalók kiszolgáltatottságra, bérüknek alacsonyan tartására, és igent kell mondanunk arra, hogy magas béren dolgozó, magas hozzáadott értékű munkavállalói legyenek Magyarországnak” – szólított fel Kunhalmi Ágnes.

A szocialista politikus emlékeztetett, három éve eldőlt, hogy az „oszd meg és uralkodj” típusú orbáni politikának véget kell vetni, és ennek volt az eredménye a sikeres önkormányzati választás is. „Szintén ennek az eredménye lesz egy nagyon sikeres és újra demokráciát hozó országgyűlési választás Magyarországon! (…) Minden demokrata, aki változást akar, jöjjön, írja alá, és áprilisban szavazzuk meg Márki-Zay Pétert miniszterelnöknek” – hívott fel az MSZP társelnöke.

Kanász-Nagy Máté elmondta, az aláírásgyűjtés sikere alapozza meg a tavaszi kormányváltást. Az LMP társelnöke kérte az aláírókat, mondjanak igent a szociális biztonságra, a lakhatás és a lét biztonságára.

Z. Kárpát Dániel hangsúlyozta, a keleti diktatúrák helyett az ellenzék a nyugati jólétet vizionálja Magyarországra. A Jobbik alelnöke leszögezte, a Fidesz kiváltságosai helyett a nemzeti érdeket kell mindig szem előtt tartani.

Végezetül Márki Zay Péter ezeréves történelmünk legkorruptabb kormányának nevezte a Fidesz-kormányt, amely Magyarországot lefelé vitte. „Az igazi kérdés most az, hogy az előválasztás után ez a népszavazás elvezet-e minket a kormányváltáshoz, fel tudjuk-e szabadítani Magyarországot történelmünk legkorruptabb kormányától. E két népszavazási kezdeményezést támogassák aláírásukkal. (…) Csak felfelé” – mondta a demokratikus ellenzék miniszterelnök-jelöltje.

Kapcsolódó párttagok