mszp.hu | Külföld | Szociális ügyek
2024. július 08. 13:00

A szociális jogok erősítése és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése nem várhat tovább!

A szociális jogok erősítése és a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentése nem várhat tovább!
A napokban zajlott le Vilniusban az Európa Tanács által szervezett konferencia az Európai Szociális Charta megújításáról. Hazánkban sürgős feladata a kormánynak a szociális és társadalmi igazságtalanságok csökkentése, és az egyenlőtlenségek enyhítése. Nem szabad tovább haladni a jelenlegi felelőtlen, a szegényekkel közömbös politikai úton.

A szociális jogok a gazdasági jogok mellett egyek, egyetemlegesek és oszthatatlanok. Kiemelten fontos, hogy a gazdasági mellett a szociális integráció is végbe menjen az Európai Unióban. Hazánk közel két évtizede nagyon rossz úton jár, 2008 óta a szélsőjobboldali pártok jelentősen megerősödtek, ez azonban nem maradhat így. Ahol gyengülnek a szociális és gazdasági jogok, ott a demokrácia is gyengül, ennek eredménye pedig a szélsőséges irányzatok erősödése, ennek gátat kell szabni egész Európában.

A szociális jogokat leépítette a kormány az elmúlt másfél évtizedben, új társadalompolitikája pedig szinte kizárólag a felső-középosztályra és a gazdagokra fókuszál. Évről évre növekszik az egyenlőtlenség hazánkban, ez pedig szegénységhez, demográfiai és lakhatási válsághoz vezetett.

Fel kell hívni arra a figyelmet, hogy a szegénység nem személyes döntés vagy sorskérdés, hiszen a teljes társadalom felelőssége, hogy milyen politikát vár el a hatalmon lévőktől. Az egyenlőség vagy az egyenlőtlenség pártján áll, a gazdasági és szociális igazságtalanságokat vagy azok felszámolását támogatja.

Fontos felismerni, hogy a szegénységben élők nem felelősek a saját sorsukért. Ezt a kormánynak kell vállalni, a szociális jogok megértése és a problémák kezelése a mindenkori kormányok feladata. 

A szocialista politikusoknak kötelessége, hogy a pártok a szegénység, a társadalmi egyenlőtlenség csökkentését, valamint a gazdasági és szociális jogok fókuszba állítását tűzzék ki célul.

Korózs Lajos, az MSZP alelnöke

Kapcsolódó párttagok