mszp.hu | Belföld | Szociális ügyek
2021. november 12. 12:47

A szociális munka napjára

A koronavírus-járvány az elmúlt közel két évben sohasem látott kihívások elé állította az egész szociális ágazatot, és az, hogy a rendszer nem omlott össze, egyedül az elhivatott dolgozók helytállásának köszönhető. Hálával és köszönettel tartozunk nekik áldozatos munkájukért.

Az otthonápolás és a házi segítségnyújtás, az idősek, vagy éppen a betegek gondozása hatalmas erőfeszítéseket követelnek a szociális ágazat dolgozóitól. A Fidesz azonban semmit sem tanult az elmúlt időszakból és továbbra sem tesz semmit azért, hogy megerősítse a rendszert. Sőt a kormány még meg is alázza a szociális ágazat dolgozóit azzal, hogy megtagadja tőlük az MSZP által javasolt egyszeri 500 ezer forintos juttatást, miközben ők is emberfeletti teljesítményt nyújtva végzik munkájukat az emberek védelmében.

A szociális szféra dolgozói alulfizetettek és túlterheltek, a számokból pedig az látszik, hogy egyre kevesebben választják ezt a hivatást, nincs megfelelő számú utánpótlás és ez már rövid időn belül veszélybe fogja sodorni az egész ellátórendszert. Ezen pedig az alapbér és a hozzá kapcsolódó ágazati összevont pótlék januári 20 százalékos emelése sem fog változtatni, mivel annak nagy részét a minimálbér és bérminimum emelése teszi ki. A dolgozók jelentős része a szakszervezetek szerint ugyanis a minimálbért vagy garantált bérminimumot keresik meg, így csak azt kapják januártól, ami kötelezően jár nekik.

Az MSZP szerint meg kell erősíteni a szociális ellátórendszert azért, hogy a jövőben is biztosítható legyen a legkiszolgáltatottabb helyzetben lévők ellátása!

Olyan béremelést kell biztosítani a szociális szakmákban, amely lehetővé teszi a tisztességes megélhetést másodállás vállalása nélkül is. Be kell vezetni egy olyan ösztöndíjprogramot a szociális szakmához kapcsolódó szakokra jelentkezők számára, amellyel enyhíteni lehet a szakemberhiányon. Továbbá a járvány alatt végzett áldozatos munkájuk elismeréseként biztosítani kell azt az 500 ezer forintos jutalmat a szociális ágazat dolgozóinak, amelyet a Fidesz megtagadott tőlük. Mindezek megvalósulására pedig a 2022-es kormányváltást követően az MSZP jelenti a garanciát.

MSZP
Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke