MTI/mszp.hu
2011. április 05. 16:00

A szocialista párt nem készített alkotmányjavaslatot 2006-ban

Az MSZP nem készített alkotmányjavaslatot, és a szocialisták nem is tárgyalták az igazságügyi minisztérium 2006-os alaptörvény-tervezetét - ismételte meg Török Zsolt szóvivő kedden az MTI-nek, arra szólítva fel a kereszténydemokrata Rétvári Bencét, hogy "tartsa tiszteletben a tízparancsolatot, ne hazudjon".

Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta: az MSZP a gátja az alkotmányozási párbeszédnek, "amíg kormányon voltak addig a titokban, a nyilvánosság elől elzárva készítették el saját alkotmánytervezetüket, most ellenzékben pedig az alkotmányozásból való kivonulással akadályozták meg a párbeszéd és a konszenzus lehetőségét".

Török Zsolt erre reagálva hangsúlyozta: pártja nem vett részt az alkotmánytervezet elkészítésében. De hazugság az is, hogy a Petrétei József vezette igazságügyi tárca javaslata - mint azt Rétvári Bence állította - nem tette volna lehetővé, hogy a parlamenti képviselők a legfőbb ügyészt interpellálják - tette hozzá, megjegyezve: ezt a lehetőséget a tervezet továbbra is biztosította volna.

A szocialisták szóvivője szerint a kereszténydemokrata politikusnak nemcsak a hazugság miatt kell "elszámolnia a lelkiismeretével", hanem azért is, mert a kormány, amelynek államtitkára, a hetedik és a tizedik parancsolatot (Ne lopj!; Mások tulajdonát ne kívánd!) is megszegte. Török Zsolt úgy fogalmazott: a kabinet "ellopta" hárommillió ember nyugdíj-megtakarítását, majd olyan adótörvényt fogadtatott el, amellyel a 300 ezer forintnál kevesebbet keresők jövedelmének egy részét elvette, "és azt a kormánypárti politikusok zsebébe tömte, akik így havi 200-300 ezer forinttal gazdagodhattak".