mszp.hu | Külföld | közlemény Európai Parlament
2014. július 17. 13:14

A Szocialisták & Demokraták magyar delegációja tagjainak európai parlamenti tisztségei

Rendkívül jól tárgyalt a Szocialisták és Demokraták Európai Parlamenti Képviselőcsoportjának Szanyi Tibor vezette magyar delegációja a parlamenti bizottságokban és küldöttségekben való tagságok és azok tisztségei kapcsán.

Az MSZP és DK képviselőiből álló delegáció a parlamenti bizottságok közel felében szerzett tagságot vagy póttagságot. Szanyi Tibor, Ujhelyi István, Molnár Csaba és Niedermüller Péter valamennyi olyan bizottságban jelen van, illetve fogadott bizottságként foglalkozik további olyan szakbizottságok munkájával, melyek Magyarország és polgárai számára kiemelt jelentőségűek. A magyar delegáció frakción belüli mérete alapján őt megillető tisztségeket messze túlszárnyalva bizalmat kapott a frakció kincstárnoki, a Közlekedés és Idegenforgalmi Bizottság alelnöki és az EU-Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottságba delegált küldöttség alelnöki tisztségének betöltésére is.
 
A mai szavazás értelmében képviselőink a következő küldöttségek munkájában fognak majd részt venni:
 
Szanyi Tibor delegációvezetőt az EU–Ukrajna Parlamenti Együttműködési Bizottságba delegált küldöttség alelnökévé választották. Ujhelyi István mától a Kínai Népköztársasággal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja és a Közép-Amerikával fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség póttagja.
 
Molnár Csaba a délkelet-ázsiai országokkal és a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségével (ASEAN) fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja, valamint az Amerikai Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség póttagja, míg Niedermüller Péter az Izraellel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttség tagja és az EU–Albánia Stabilizációs és Társulási Parlamenti Bizottságba delegált küldöttség póttagja lett.
 
Háttér:
A magyar delegáció képviselői a következő szakbizottságok munkájában vesznek részt tagként és póttagként: Szanyi Tibor delegációvezető a Környezetvédelmi, Közegészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Bizottság (ENVI) tagja, valamint a Gazdasági és Monetáris Bizottság (ECON) és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság (AGRI) póttagja. Ujhelyi István a Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottság (TRAN) alelnöke és a Külügyi Bizottság (AFET) póttagja. Molnár Csaba az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (ITRE) tagja és a Regionális Fejlesztési Bizottság (REGI) póttagja, míg Niedermüller Péter Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) tagja, a Költségvetési Ellenőrző Bizottság (CONT) póttagja és a frakció kincstárnoka.