nyugat.hu
2011. január 03. 18:11

A szombathelyieknek semmi nem jut a tőlük elvett milliárdokból

A Hivatal bejárata előtt tartott sajtótájékoztatón Czeglédy elmondta, hogy az OTP Magánnyugdíjpénztár tagjaként meghallgatta volna Csányi Sándor útmutatását az ügyben, de "úgy néz ki az OTP magára hagyta a nyugdíjpénztári tagokat". A frakcióvezető szerint alaposan meg kell fontolni a döntést, mert "jogállamban azt nem lehet megtenni, hogy a magánynyugdíjpénztárban maradókat kizárják az állami nyugdíjrendszerből, nem hiszem, hogy egy felelősen működő alkotmánybíróság ezt hagyja.

Nem hiszem, hogy bennünket bármifajta jogszabállyal vesztessé lehessen nyilvánítani, és az állami nyugdíjból ki lennének zárva azok, akik a magánnyugdíjpénztári rendszerben maradnának." Kiemelte azt is, hogy semmilyen garancia nincs arra, hogy azok a megtakarítások, amelyeket most pontosan nyilvántartanak a magán-nyugdíjpénztárakban, ténylegesen, értéküket megőrizve kerülnek át az állami rendszerbe.

A képviselő azt is szomorúnak tartja, hogy 2010-ben a Fidesz új költségvetés ígéretével kampányolt, ez azonban a választások után elmaradt. Az idei költségvetést nem a strukturális átalakításokkal alkották meg, hanem úgy, "hogy a magánnyugdíjpénztárba besöpört milliárdokból fogják a működési hiányt befoltozni." Az állam így 2000 milliárd forint plusz bevétellel kalkulál, ebből azonban a szombathelyiek és a vas megyeiek semmit sem fognak látni. Míg más megyék és városok tízmilliárdos értékben kapnak belőle plusz állami támogatásokat, addig Szombathelyen négy év után ez lesz az első olyan év, hogy egyetlen pluszforrás nem érkezik. "A mi megtakarításunkból építik viszont többek között a debreceni stadiont."

Prisznyák Benjámin szerint a kormány megkérdőjelezi azt, amiben a fiatalok hisznek, az öngondoskodást. "Nem kell nagy statisztikusnak lenni, hogy megjósoljuk, az elkövetkezendő pár évben nem fog bekövetkezni Magyarországon hihetetlen nagy demográfiai robbanás. Jogosan tehetjük fel a kérdést, ki fogja harminc-negyven év múlva a mi nyugdíjunkat megfizetni, amikor előreláthatólag félmillióval kevesebben leszünk" - tette fel a kérdést. Szerinte épp ezért a fiataloknak felelősségteljes döntést kell hozniuk, ráadásul ez a pénz örökölhető is, ha visszalépnek, mind elveszhet. Nincs arra garancia, hogy a következő kormány vagy nemzedék ezt a pénz bármikor vissza tudja fizetni, főként, hogy a megtakarításokat két év alatt el is költik.

Újságírói kérdésre válaszolva Czeglédy még elmondta, a fiatal, minimálbérre bejelentetteknek is érdemes megfontolni, utánaszámolni, hogy megéri-e maradniuk, vagy sem. Ezért is demonstrálnak most ketten: mert ugyan más élethelyzetben, más anyagi körülmények között élnek, de mindkettőjüknek - miután utánaszámoltak - megéri bent maradni. "Nem azt mondjuk, hogy mindenkinek megéri maradni, csak azt, hogy fontolják meg" - tanácsolják.