mszp.hu | Belföld
2023. december 06. 15:57

A szövetségi rendszerekben elfogyott a bizalom Magyaroroszág felé

A kormány nyugdíjemeléséről, az infláció valós értékéről és a kormány külpolitikájáról is kifejtette álláspontját a keddi Aktuál című műsorban Molnár Zsolt országgyűlési képviselő, az MSZP pártigazgatója. Elmondta véleményét továbbá a magyar oktatás helyzetéről és a Rákosrendezőre tervezett „mini-Dubaj” projektről is.

A hat százalékos nyugdíjemeléssel kapcsolatban Molnár Zsolt elmondta, ez jár a nyugdíjasoknak, nem egy kegy a kormány részéről. Az erősen kérdéses, hogy a reálbér-emelkedés hogyan fog végbe menni, hiszen a nyugdíjas fogyasztói kosarat érintő áremelkedések bőven meghaladják a hat százalékot. A kormány inkább csak a módszertannal, a számításokkal trükközik, fiskális politikai kérdést csinálnak a nyugdíjkérdésből, másképp nem igazán jöhet ki a reálbér-emelkedés. Molnár Zsolt szerint a kormány nem képviseli a nyugdíjasok érdekeit, ezen pedig úgy lehetne változtatni, ha másképp szavaznának az idősek.

Az MSZP pártigazgatója szerint érdekes, hogy miközben a kormány államközpontú filozófiát gondol magáénak, addig a szociális rendszerben ez mégsem tükröződik vissza. Nagyon úgy tűnik ugyanis, hogy a társadalom alsó rétegét gyakorlatilag magára hagyta a kormány, az öngondoskodásra bízza ezt a társadalmi csoportot. Ez rendkívül igazságtalan, egy szociáldemokrata államfelfogásban ez megengedhetetlen.

A műsorban szó volt arról is, hogy a KSH számítási módszertana miatt mehetett 10 százalék alá az infláció, méghozzá azért, mert Orbán Viktor év elején azt adta utasításba, ősz végére egy számjegyű lesz az áremelkedések mértéke. Az MSZP országgyűlési képviselője szerint a 9,9 százalékos infláció erősen hajaz arra a helyzetre, amikor a boltban is minden termék ára 99-re végződik, a valóságban sokkal inkább valószínű, amit Katona Tamás és Mellár Tamás számított ki, miszerint az áremelkedések mértéke 12-13 százalék volt.

Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor azt mondta, miniszterelnök központú külpolitikára van szükség, Molnár Zsolt elmondta, nem valószínű, hogy a miniszterelnök és a külügyminiszter között konfliktus lenne. Szerinte hazánk szempontjából fontos, hogy minél nagyobb nemzetközi befolyása legyen, hiszen az érdekérvényesítő képesség akkor lehet nagyobb, ha az EU és NATO-tagság ki van használva. Ha ezzel szembe megy az ország vezetése, akkor veszélyes útra is térhet Magyarország. A nemzeti érdekérvényesítésnek van legitimációja tehát, azonban ezt a kormány nem jól csinálja.

Magyarország számára a NATO és az EU-tagság fontos kapaszkodók, melyekért megküzdött hazánk. Ezeken belül természetes, hogy vannak konfliktusok, a probléma az, hogy a bizalom fogyott el Magyarország felé. A magyar külpolitika kapcsán így felmerülhet a kérdés, hogy szövetségi érdekeket, magyar érdekeket, vagy a szövetségi rendszereken kívüli érdekeket képviseli.

Molnár Zsolt a tárgyilagosság kedvéért leszögezte, a kárpátmedencei nemzetpolitikában ért el sikereket a kormány, a konfrontatív politika hozott ilyen értelemben részsikereket, de világpolitikai szinten nézve összességében kudarcos a kormány teljesítménye.

A magyar diákok teljesítménye a legfrissebb PISA-tesztek alapján lesújtó, az MSZP pártigazgatója szerint Hiller Istvánnak hinni kell, a jelenlegi oktatási rendszer a társadalom szétszakításához vezet. Nincs rendes nyelvoktatás és nem jutnak olyan ismeretekhez az állami intézményekben tanulók, mint tehetősebb társaik, akik megengedhetik maguknak, hogy magas minőséget nyújtó magán iskolákba járjanak. A Nemzeti Alaptanterv pedig arról szól, hogy már gyermekkorban olyan beidegződéseket neveljenek a tanulókba, mely lexikális tudásra és ideológiai nevelésre összpontosít.

A Rákosrendezőre tervezett „mini-Dubaj” beruházásról Molnár Zsolt elmondta, bizalmatlanság övezi a beruházást, ez azonban a kormány felé irányul, nem szabadna kizárni, hogy jó dolog is kisülhetne a projektből. Az extra magas épületek azonban nem illenek Budapestre, a vasúti pályaudvar és az azt övező terület felújítás azonban valóban szükséges lehet. A társadalmi bizalmatlanság azonban erősen jelen van, a budapestiek láthatólag nem akarják ezt a beruházást.