mszp.hu | Belföld | Oktatás
2020. április 29. 19:15

A szülőknek kell igazolniuk, hogy nem koronavírusos a gyermekük?

A szülőknek kell igazolniuk, hogy nem koronavírusos a gyermekük?
A kormány arról döntött, hogy május 4-től fokozatosan újraindítja a gazdaságot, ehhez azonban nagyon sok, eddig otthon, szabadságon, vagy fizetés nélküli szabadságon lévő szülőnek kell újra munkába állnia.

Ezzel együtt pedig határoztak arról is, hogy az önkormányzatoknak ügyeletet kell biztosítaniuk a bölcsődékben és az óvodákban.
 
Ezekkel a döntésekkel kapcsolatban azonban felmerülnek olyan fontos, ésszerű kérdések, amelyekre a válasz – mindannyiunk érdekében - egy percig sem halasztható!
 
A kormány új rendelkezése szerint a szülőktől várnak írásos igazolást arról, hogy gyermekük nem szenved semmilyen fertőző betegségben, tehát a szülők váltják ki a gyermekorvosi diagnosztizálást ezentúl? A szülőknek kell majd megállapítani gyermeküknél a még csak lappangó fertőző betegségeket, így a koronavírus fertőzést is? Ha tévednek, hiszen laikusok, milyen szankcionálásra számíthatnak?
 
Az előírás szerint 5 fős csoportokat kell alkotni a gyermekek érdekében. Mi történik akkor, ha lesz egy hatodik jelentkező is? Az ő részvételével egy újabb csoportot kell majd kialakítani? Ha ez a rendelkezés mindössze a gyermekek megőrzését és foglalkoztatását szolgálja a szülők munkaideje alatt, jár-e ezalatt a szokásos étkezések biztosítása is?
 
Tesztelik-e a bölcsődei dolgozókat, óvónőket munkába állás előtt vagy ennek felelősségét is az önkormányzatokra hárítják? Hogyan történik a bölcsődékben, óvodákban a játékok és szokásos használati tárgyak napi fertőtlenítése? Biztosítanak ehhez megfelelő technikai, higiéniai, és személyi feltételeket, vagy ezek anyagi kompenzációját?
 
Mivel a kormány a már korábban is kivéreztetett önkormányzatokra újabb teherként ingyenes ellátási kötelezettséget ír elő, ki fogja az így megjelenő további költségeket fedezni?
 
Az MSZP azonnali válaszokat vár a rengeteg családot közvetlenül érintő kérdésekre.
 
MSZP
 
Bővebb információ: Kunhalmi Ágnes, a Kulturális bizottság alelnöke

Kapcsolódó párttagok