mszp.hu | Belföld
2023. november 28. 20:25

A szuverenitási törvénnyel bárki megbélyegezhető lehet

A szuverenitási törvénnyel bárki megbélyegezhető lehet
A Fidesz által beterjesztett szuverenitási törvény által bárki, aki a kormány politikáját kritizálja megbélyegezhető lesz, legyen az civil szervezet, vagy akár egy újságíró. Ha ez a valaki részt vesz egy uniós programban, majd kritikát fogalmaz meg, az megbélyegezhető lesz, aminek következményei lehetnek – mondta dr. Tóth Bertalan országgyűlési képviselő, az MSZP frakcióvezetője a hétfői Egyenes Beszédben.

Új rendszerváltásra, Európai Ügyészségre, valamint jogállamra és a demokrácia helyreállítására van szükség – erről beszélt dr. Tóth Bertalan a Parlamentben. A frakcióvezető szerint a gazdaság helyett a propaganda dübörög, a szuverenitás védelmére hivatkozva pedig a Gestapo létrehozását tervezi a kormány.

A Gestapo eredeti feladat a német államrend fenntartása volt az alapvető feladata. Ha megnézzük a kormány által most létrehozni kívánt szervezet tevékenységi köreit, akkor egy megfoghatatlan, gumiszabályokkal teletűzdelt szabályrendszert találunk, ami alkalmas arra, hogy megbélyegezzen olyan szereplőket is, akiről ma nem is gondolnánk, hogy meglehet – mondta dr. Tóth Bertalan. A frakcióvezető több példán keresztül szemléltette milyen problémák adódhatnak. Közvetlen példaként említette, hogy az ATV-nek van egy klímavédelmi és agrár műsora, melyet egy európai alapból finanszíroznak, azaz „külföldi pénzből”. Ha ebben a műsorban elhangzik, hogy a kormány tehetne többet is a klímavédelemért, akkor az új szuverenitási törvény értelmében, akár rá is foghatják a műsorra, hogy külföldi támogatásból befolyásolni akarják a magyarországi demokratikus vitát, ezért az ATV is felkerülhet ebbe a felsorolásba.

„Az orbáni rendszer a putyini úton halad”, ott egy fiatalember heccből bejelentkezett a külföldi ügynök nyilvántartásba, majd egy hét múlva megkapta a behívóját az ukrán frontra. Igaz, hogy az egy speciális helyzet, de sajnos mi is haladunk ebbe az irányba. Egy olyan, költségvetéssel rendelkező szervről beszélünk, amely mindent kikérhet, mindenbe belenézhet, betekinthet – érvelt dr. Tóth Bertalan.

Mit is jelent a szuverenitás? A szuverenitás főhatalmat jelent, a monarchiában az uralkodó testesítette meg a főhatalmat. „Egy normális demokráciában ezt a főhatalmat egyedül senki nem gyakorolhatja. Erről szólna a hatalommegosztás”.

A most beterjesztett törvényjavaslatban tulajdonképpen a kormány politikáját mondják ki. Ha ez bevezetésre kerül, akkor bárki, aki a kormány politikáját kritizálja, legyen az civil szervezet, vagy akár egy újságíró, és még részt vesz például egy uniós programban, az megbélyegezhető lesz, aminek következményei lehetnek. Például kizárhatják állami pályázatokból.

Dr. Tóth Bertalan szerint ez egy figyelemelterelés is, amivel olyan ügyeket próbálnak leplezni, minthogy friss hírek szerint az MVM 309 milliárd forint osztalékelőleget fizet az államnak, miközben a fogyasztók átlagfogyasztás felett az ötszörösét fizetik a piaci árnak.

Kapcsolódó párttagok