Külföld | sajtószabadság Európai Parlament
2013. június 13. 12:46

A tájékozódás szabadsága legyen biztosított az Unión kívül és belül!

"Egyértelműen meg kell állapítanunk hogy az Európai Unió értékközösség, és ezért nemcsak külpolitikájában, hanem határain belül is elő kell mozdítania a média szabadságát. Ma az Európai Uniónak azonban nincsen egységes, egyértelmű médiapolitikája. Ezen változtatnunk kell!" - mondta Tabajdi Csaba, az MSZP EP-delegációjának vezetője tegnap Strasbourgban a média szabadságának az EU külpolitikájában való megjelenéséről szóló Schaake-jelentés vitája kapcsán. Tabajdi figyelmeztetett: Ha ezt nem tesszük meg, az EU nem lesz hiteles, amikor a sajtószabadság védelmében lép a bővítés során, illetve a nemzetközi kapcsolataiban.

"Az elmúlt években számos eset figyelmeztetett arra, hogy a koppenhágai követelmények betartatására az uniós csatlakozást követően nincsen eszköze az Uniónak. A magyarországi médiatörvényekről az Európai Parlament 2011 márciusában állásfoglalást fogadott el. A Bizottság is közzétette észrevételeit. Neelie Kroes biztos magas szintű szakértői csoportja azóta is kiemelt figyelemmel vizsgálja a magyar média állapotát. Az eredmények azonban nem nevezhetőek kielégítőnek. A magyar médiát továbbra is a kormányzat által rákényszerített öncenzúra jellemzi. A közszolgálati média hírműsorainak semmi közük a pártatlanság követelményéhez, hanem leplezetlen módon a kormánypropaganda céljait szolgálják. A Magyar Televízió, a Magyar Rádió híradói tele vannak csúsztatásokkal, manipulációkkal, sőt, hazugságokkal. Belső és külső ellenségképeket gyártanak, ellenérzéseket szítanak a külföldiekkel szemben, erősítik a nacionalizmust és a nyílt unióellenességet." - hangsúlyozta a szocialista delegációvezető, hozzátéve: új elemként az Orbán-kormány korlátozta a kampányhirdetéseket és alkotmányos szintre emelte a szólásszabadság súlyos korlátozását.
 
Tabajdi aláhúzta: egyértelmű, hogy szükség van egy olyan eszközre Európában, amely csírájában fojtja el az olyan lépéseket, amelyek az európai polgárok tájékozódáshoz való jogát sértik. "Ahhoz, hogy az Európai Unió, mint értékközösség jelenhessen meg a nemzetközi színtéren, fel kell oldanunk ezt az úgynevezett koppenhágai dilemmát. Mielőbb el kell fogadnunk egy, a jogállamiság és a demokrácia minőségét a tagállamokban folyamatosan ellenőrző mechanizmust, és ennek részeként európai szinten, európai normák szerint értékelni a sajtószabadság állapotát!" - mondta Tabajdi Csaba.