mszp.hu | Belföld | Egészségügy Foglalkoztatás
2021. január 05. 13:27

A tájékoztatás, a közbizalom megteremtése a köztársaságpártiak legfőbb feladata

A tájékoztatás, a közbizalom megteremtése a köztársaságpártiak legfőbb feladata
A hazánkban tapasztalható kiugró tudomány- és oltásellenesség egyik fő oka a mostani kormánnyal szembeni jelentős nyílt és lappangó közbizalmatlanság – állítja az ellenzék.

A tudományos vívmányok révén nagyon sok ember életét mentettük meg a XX. században – emelte ki Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az ATV Start című műsorának vendégeként kedd reggel. A kérdésre, hogy beoltatná-e magát a koronavírus ellen, csakúgy, mint az ellenzéki összefogás pártjainak többi vezetője, igennel felelt. „Aki a tudomány pártján áll, az – szerintem – csak oltáspárti lehet. Bízni kell saját civilizációnk vívmányaiban” – mondta.

Hozzátette, a Népegészségügyi Központ oltási tervét hiányosnak tartják. „Ez a lista hiányos, hiszen például a pedagógusok lemaradtak róla”.  Elmondta, az MSZP álláspontja szerint az oktatásban dolgozóknak is a második körben kéne lehetőséget biztosítani az oltásra, akárcsak a szociális szféra dolgozóinak.

Ezenfelül az MSZP az egyik fő problémát a tervek titkolásában, az emberek bizonytalanságban tartásában látja. „A közbizalom megteremtése érdekében nagyon is van értelme erről beszélni, hiszen az emberek nem hülyék, csak hülyének vannak nézve. Mi látjuk, hogy van egy kétkedés és egy óriási bizalmatlanság a társadalomban.”

A korlátozások fenntartásának kérdéséről a szocialista politikus több pontot emelt ki, melyek közül az első szintén a hazai adatok nyilvánosságát firtatta, ám a második a környező országok helyzetére hívta fel a figyelmet. „A vírus [gyorsan terjedő] mutációja már Szlovákiában van, ezért nem tudhatjuk, hogy esetleg betüremkedett-e már Magyarországra, itt van-e már. (…) A harmadik hullámot el kellene kerülni.”

Kunhalmi aláhúzta, az MSZP egyelőre tartaná a jelenlegi korlátozások jelentős részét, az oktatás területét pedig még mindig rendkívül fontosnak látják. „Az iskolák kérdése döntő fontosságú, de 14 év alatt szerintünk sem kellene hazaküldeni a diákokat, hogy a szülők tudjanak dolgozni. A teszteléseket azonban folyamatosan végezni kellene tovább” – mondta, hiszen csak ezek tudják igazán jól mutatni, és kommunikálhatóvá tenni, hogy hol vannak a veszélyeztetett területek, amelyekre igazán érdemes figyelni.

Megerősítette, a 2022-ben korszakváltó köztársaságpárti kormány iránti közbizalom megteremtésének első lépése a karácsonyi egyezménnyel megtörtént. „10 éve várta az ország többsége, a demokraták, a jobboldali demokraták, a szociáldemokraták, a liberális és a zöld demokraták egyaránt, hogy eldöntsék a köztársaságpártiak, hogy egy miniszterelnökkel, egy közös listán és egy az egy ellen fognak indulni. Ez döntő fontosságú, amely nagy mértékben azt mondja a bizonytalanoknak, hogy „na végre úgy fogtunk össze, ahogy szeretnétek”. (…) Amiről beszélni kell, az az ország jövője, mégpedig úgy, hogy azt el is higgyék” – jegyezte meg.

Az MSZP társelnöke emlékeztetett rá, hogy az összefogás az önkormányzati választások óta már sikeres. „A most következő időszakban azt kell felmutatni az embereknek, és arról kell biztosítani őket, hogy ez megtartható” – mondta el.

Kapcsolódó párttagok