mszp.hu | Belföld
2020. március 28. 13:42

A tájékoztatásban, anyagiakban és az oktatásban is számíthatnak az emberek a szolidáris MSZP segítségére

A tájékoztatásban, anyagiakban és az oktatásban is számíthatnak az emberek a szolidáris MSZP segítségére
Nem képes a kormány teljes mértékben odaállni az emberek mellé: a tájékoztatásban, az anyagiakban és az oktatásban is nélkülözhetetlen az MSZP segítsége – erről beszélt Kunhalmi Ágnes, az MSZP választmányának elnöke péntek este az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Bár az operatív törzs nem hozza nyilvánosságra, az ország mely szegletében találnak egy-egy koronavírus-fertőzöttet, a helyi polgármesterek néha mégis bejelentik, ha a járvány megjelent a településükön. Mohács polgármestere, Csorbai Ferenc is így tett: közösségi oldalán hívta fel a mohácsiak figyelmét arra, hogy egyik polgártársuknak pozitív lett a tesztje. Az „önhatalmú” bejelentést azzal indokolta, hogy amúgy is gyorsan terjednek a hírek manapság, és felelősséggel tartozik a város lakóinak.

Az esetről kérdezve, és a kvázi önkényes kijárási tilalom bevezetéséről Mohácson Kunhalmi Ágnes elmondta, „A mohácsi polgármester által bejelentett fertőzött egy több mint 70 fős házibulin vett részt. Nyilvánvaló volt, hogy átadta másoknak is. Ha csak egy ember életét is megmentette ezzel a polgármester, igaza volt! A tisztességes, becsületes, őszinte tájékoztatás az, ami a bizalmat a döntéshozók és az állampolgárok között összehozza. Nagyon sokan nem bíznak az elmúlt 10 év miatt a kormányban, és most is késlekedve osztanak meg területi eloszlásokat”.

A szocialista politikus az MSZP-s országgyűlési képviselők egy-egymillió forintjával indított pénzgyűjtésről is szólt. „Ezt a szolidaritási alapunkon keresztül rászoruló családoknak fogjuk adni, akik nagyon nagy szegénységben élnek, valamint a frontvonalban harcoló szociális és egészségügyi dolgozóknak próbálunk még beszerezni, amire szükségük van, mert látjuk, hogy nem áll még mindenhol minden eszköz rendelkezésre” – mondta Kunhalmi.

Arról kérdezve, hogy a digitális oktatásra való gyors átállás a járvány-helyzet kapcsán a kormányzat vagy az iskolák, a szülők érdeme volt-e, elmondta, semmiképpen sem a kormányé. „Amit az elmúlt tíz évben az oktatással csináltak Magyarországon, ahhoz képest csodálatos, hogy az nem omlott össze. (…) Mindenki máshogy próbálja az átállást megoldani, igazodniuk kell a pedagógusoknak. Valahol 3-4 laptop is van egy családban, de kettő biztos, valahol meg egy sincs, és a gyerekek ugyanabba az osztályba járnak. Ez óriási kihívás. Nagyon sok gyermekotthonban sincs elég laptop. Van, hogy 30-40 gyerek is ül egy laptop mellett, nem tudnak bekapcsolódni az online, digitális órákba” – hívta fel a figyelmet.

Megköszönte a pedagógusoknak, hogy egy ilyen nem várt szituációban ennyire jól helytállnak, ugyanakkor felhívást is intézett az ügyben az ATV nézőihez: kérte, aki csak tudja, keresse meg az említett otthonokat vagy az MSZP-t, mert „számítógépekre lenne szükség ezekben a bentlakásos gyerekotthonokban, hogy tudjanak tanulni és ne essenek ki az iskolából”.

Végezetül ismertette az MSZP javaslatait a közelgő érettségi megtartásával kapcsolatban. „Az érettségikkel kapcsolatban mi két utat gondolunk: az egyik, hogy rendes időben megtartják és legkésőbb május közepén elindulnak az írásbeli érettségik, szóbeli nélkül. Két különböző írásbelit javaslunk. A másik út az augusztus, de akkor az egyetemeknek a ponthatárokat ahhoz az időponthoz kell mérniük, vagy keresztféléves megoldásban gondolkodniuk. Tehát van megoldás szerintünk, többféle javaslatunk is van április 15-ig. Ezt a parlamentben meg tudjuk oldani”.

Kapcsolódó párttagok